»Stavka zagotovo bo, kajti mi nimamo v rokah ničesar«

Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.

Objavljeno
17. april 2012 20.37
Mario Belovič, 
Tina Kristan, J. P., notranja politika
Mario Belovič, 
Tina Kristan, J. P., notranja politika
Ljubljana - Javni uslužbenci, združeni v 23 sindikatov s približno 90.000 člani, bodo jutri začeli drugo splošno stavko javnega sektorja v zgodovini države. Zaprte so osnovne, srednje in nekatere visoke šole in tudi večina vrtcev, ki sicer zagotavljajo nujno varstvo. Po nedeljskem režimu deluje tudi zdravstveni sistem.

Zvečer je propadel še zadnji poskus, da bi se stavki izognili. Tudi zadnji predlog vlade, ki želi dodatno znižati plače (in druge prejemke) v javnem sektorju, je za sindikate nesprejemljiv. Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata šolnikov Sviz, ki je kot največji stavkajoči sindikat najpomembnejši, je presenetil in vladi sporočil, da so se prej pripravljeni odreči svojim plačam kakor popustiti glede standardov in normativov. Tudi te sindikati, s stavkovnimi zahtevami, kot zagotovilo za kakovostno in javno šolstvo - poleg plač - branijo pred posegi vlade, tej pa pri tem očitajo skrite, »neoliberalne« namene. »Če bo treba, smo pripravljeni odstopati in nase vzeti to krizo, ne bomo pa popustili glede standardov in normativov. To je eden od ključnih razlogov za stavko v šolstvu,« je bil jasen Štrukelj.

Kljub stavki - pogajanja

Kljub stavki se bodo pogajanja, ki od danes potekajo na kar treh ravneh (o plačah, drugih varčevalnih ukrepih, ki jim nasprotujejo predvsem sindikati zasebnega sektorja, po novem pa tudi o standardih in normativih v šolstvu), nadaljevala.

Štrukelj, ki vodi tudi koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov v javnem sektorju, pravi, da bodo nadaljnjo usodo stavke jutri določili odbori. Če sindikati stavke ne bodo nadaljevali, bo ta mirovala, vlada (delodajalec) in sindikati pa bodo še naprej v stavkovnem razmerju. »Kako naprej, ali bomo stavko stopnjevali ali ne, bo odvisno od poteka pogajanj z vlado,« pravi Štrukelj. Ta je danes znova obljubila, da se bo pogajala, dokler bo varčevalne zakone, ti so že v državnem zboru, mogoče z amandmaji dopolnjevati s sindikati dogovorjeno vsebino. »Če bomo prišli bliže, toliko bolje,« je danes ob pogajanjih izjavil minister za delo Andrej Vizjak.

Ko se bo ta rok iztekel, bo vlada ocenila, kako nadaljevati. Vizjak pravi, da bodo kljub neusklajenosti verjetno vztrajali pri že sprejetih zakonskih rešitvah, sam pa ne namerava sodelovati v vladi, »ki bo blokirana na vsakem koraku«. Predsednik vlade Janez Janša je na obisku v spodnjem Podravju za Radio Ptuj ponovil, da bo, če varčevalni ukrepi ne bodo sprejeti, čez leto dni nekdo drug predlagal še ostrejše. Ponovil je tudi, da stavka ne bo plačana.

Kdo vse stavka

Poleg šolnikov, kulturnikov, medicinskih sester in socialnih delavcev jutri stavkajo tudi policisti, cariniki, gasilci, pravosodni delavci ... Vsi pa zagotavljajo, da to ne bo ogrožalo niti življenj državljanov niti njihovega premoženja. Vojaki, ki sicer podpirajo stavkovne zahteve, zaradi zakonskih omejitev ne bodo stavkali. Stavka tudi državna uprava, ki bo izdajala le najnujnejše dokumente. V zdravstvu - razen zdravnikov - in v socialnem varstvu delajo kakor v času dežurstva, novih pregledov in posegov jutri ne bodo naročali, zaprte bodo tudi nekatere kulturne ustanove.

Pet pred dvanajsto se bo del stavkajočih odpravil pred poslopje vlade, ki bo takrat na obisku ptujske regije.

Protestnike in stavko so danes podprli tudi nekateri sindikati iz zasebnega sektorja, denimo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in KNSS Neodvisnost. V zvezi, ki je največja sindikalna organizacija v državi, so že napovedali referendum, če bo vlada z varčevalnimi ukrepi posegla v določene socialne pravice. Protesti so predvideni tudi v drugih večjih mestih po državi.

Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici. »Napovedana stavka je legitimna odločitev sindikatov, vendar je v sedanjih težkih gospodarskih razmerah ne podpiramo. Zato gospodarstveniki pozivamo sindikate, da solidarno prevzamejo delež bremena ukrepov pri izhodu iz krize in da sodelujejo pri iskanju konsenza,« so sporočili z gospodarske zbornice.