Kopač Mrakova ostaja ministrica

Interpelacijo je podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Za uspeh interpelacije bi bilo potrebnih najmanj 46 glasov.

Objavljeno
15. junij 2016 11.16
Anja Kopač Mrak
Peter Jančič, A. S., M. Č., De. P.
Peter Jančič, A. S., M. Č., De. P.

Ljubljana − Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ostaja na položaju. Interpelacijo je podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Za uspeh interpelacije bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Premier Miro Cerar je po glasovanju izrazil prepričanje, da bosta po današnji streznitvi tudi Desus in SD prepoznali, da je treba naprej.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je dejal, da bo Kopač Mrakova odslej težko opravljala svojo funkcijo, kredibilnost da ji je zelo padla.

Predsednik SD Dejan Židan pa se je odzval z oceno, da je eden koalicijskih partnerjev (Desus) zaradi nepomembnega kadrovskega vprašanja skupaj s SDS rušil koalicijo. Židan je po glasovanju ocenil še, da sta družinsko tragedijo dveh koroških dečkov dve desni stranki zlorabili za političen obračun, niso pa v SD pričakovali, da se jima bodo pridružile tudi stranke, ki se vsaj deklarirajo kot leve in naredile nenačelno koalicijo in ocenil še, da je prav, da tudi v času interpelacije ministrica in SD nista pristala na kadrovske politične kravje kupčije.

Pomot pri glasovanju ni bilo

Opozicija je skupaj s Desusom zbrala skoraj čisto vse glasove, ki jih je teoretično lahko. Za odstavitev je glasovalo 19 poslancev SDS od 20 (Žan Mahnič je v Ukrajini), vseh 11 poslancev Desusa, vseh šest poslancev ZL, vseh pet poslancev NSI in nepovezana Andrej Čuš in Bojan Dobovšek.

Zagovorniki ministrice za delo so zbrali manj glasov, ker jih je več manjkalo ali pa niso pritisnili tipke. Glasovala, denimo, kar sta tudi napovedala, nista oba predstavnika narodnosti, nepovezani Franc Laj, Marjan Dolinšek (SMC), ki je z Mahničem v Ukrajini na srečanju vrha Nata, Bojana Muršič (SD), Tilen Božič (SMC), Marko Ferluga (SMC) in Branko Zorman (SMC)

V zgodovini interpelacij je bilo več glasov za razrešitev doslej le pri obeh ministrih, ki sta po interpelaciji padla: pri Zoranu Thalerju (48) in Mirku Bandlju (49). Doslej je bil na tretjem mestu po številu glasov za odstavitev nekdanji obrambni minister Jelko Kacin.

Kanoniada proti ministrici z leve in desne

Za odstavitev Kacina je leta 1994 glasovalo 40 poslancev, proti 43. Več glasov za odstavitev kot proti je bilo doslej sicer ob ministrih, ki sta padla, le še predlani pri notranjem ministru Gregorju Virantu (za 39, proti 23) in leta 1998 pri nekdanjem šolskem ministru Slavku Gabru: za 37, proti 36.

Ministrico za delo so v državnem zboru čez dan obstreljevali z vseh koncev. Z desne SDS in NSi, z leve pa Desus in ZL. Predvsem zadnja je opozorila, da se z vsebino interpelacije SDS o koroških dečkih sicer ne strinja, a ocenjuje, da je politika ministrice na drugih področjih slaba in škodljiva in so zato kljub temu napovedali glas proti njej.

Ministrico je ubranilo manj političnih skupin, a med njimi je SMC, ki ima kar 35 poslancev in s tem odločilno moč, tako da, ker so glas proti napovedali iz SD, dve nepovezani poslanki, da se bosta vzdržala pa tudi predstavnika narodnosti, ministrica niti teoretično ni mogla pasti.

Sluga: Neodgovorno rušenje stabilnosti

V prvih petih urah polemik, od načrtovanih 13, se poslanci SMC niso veliko oglašali. Glavno sporočilo je poslala Janja Sluga, ki je povedala, da interpelacijo, ki so jo vložili poslanci SDS, v celoti zavračajo in da bodo ministrico tudi soglasno podprli.

Delo ministrice in ukrepe, ki jih je ta napovedala, bodo čez nekaj mesecev znova preverili, do takrat pa SMC pričakuje, da bo koalicija ostala skupaj, vse tri stranke pa bodo delale odgovorno za razvoj Slovenije. »Poigravanje z institutom interpelacije ni državotvorno, rušenje politične stabilnosti pa je zelo neodgovorno,« je Sluga kritizirala SDS in hkrati koalicijsko stranko Desus, za katero je vodja poslanske skupine Franc Jurša tudi v državnem zboru napovedal, da bodo proti ministrici svoje lastne vlade.

Jurša je ob že javno večkrat ponovljenih očitkih o slabi politiki do starostnikov ministrici očital še, da ne izvaja koalicijskih dogovorov in da njene politike, čeprav je na ministrstvu že osem let, tudi niso učinkovite. »Milijardo in pol evrov na letni ravni namenjamo za socialne transferje, a v resnici gre le za gašenje požara, pravega učinka pa ni,« je ocenil in med drugim očital tudi, da že skoraj desetletje področje obvladuje zgolj ena stranka, kar je vidno v kadrovski strukturi samega ministrstva in ni dobro za državo. Po Jurševi oceni ni dobro niti to, da se SD pri kadrovanjih tudi sicer obnaša »malo preveč po domače«.

Razdeljeni nepovezani

»Vaše delo ocenjujemo kot nezadostno, prav je, da odidete,« pa je šele na seji zbora Luka Mesec prvič razkril, da bodo tudi v ZL glasovali za razrešitev ministrice. Glas proti je Mesec napovedal, ker ocenjuje, da je socialna politika ministrice neuspešna, očital ji je celo, da je ob predlogih ZL (o odpisu dolgov revnim, zaznambam na nepremičninah, sodelovanju delavcev pri upravljanju) postavila interese svoje stranka pred skupno dobro.

»Postali ste ovira za odpravo neenakosti, odpravljanje revščine in za vse druge naloge, ki jih vaše ministrstvo po definiciji mora opravljati,« je dejal Mesec, a je opozoril, da se s tonom in vsebino interpelacije SDS sicer ne morejo strinjati.

Na družabnih omrežjih je Mesec s tem sprožil številne kritične odzive privržencev SD. Pričakovano so ministrico za delo tudi v državnem zboru še najbolj branili poslanci njene lastne stranke SD, ki pa jih je samo šest.

Da bosta z nekdanjo premierko Alenko Bratušek ministrico podprli, je napovedala nepovezana Mirjam Bon Klanjšček; obe namreč ocenjujeta, da ministrica dobro opravlja svoje delo. Je pa Klanjščkova priznala, da so mnenja nepovezanih sicer različna in bodo zato v poslanski skupini, v kateri sta še nekdanja poslanca SMC Bojan Dobovšek in Franc Laj, na koncu, ko se vse polemike končajo, glasovali po svoji vesti: torej različno.

Cerar pričakuje, da bo ministrica ostala

Predsednik vlade Miro Cerar je ob robu petega vrha malega gospodarstva dejal, da je prepričan, da bo ministrica za delo interpelacijo danes uspešno prestala in nadaljevala svoje delo.

Hkrati pričakuje, da bo še dosledneje izpolnjevala naloge, ki si jih je zadala vlada in ministrica sama. Trenja v koaliciji niso dobrodošla, vlada je sredi mandata in mora izvajati zastavljene programe, zato je SD in Desus že pozval k sodelovanju.

Odločitev Desusa, ki si je pred interpelacijo po dveh mesecih premislil, pa ga je presenetila, je dejal premier.