Stop le za azilante iz varnih držav

Nočni zapleti ob novem zakonu o mednarodni zaščiti, oster protest AI.

Objavljeno
04. marec 2016 23.59
Srečanje ministrice za notranje zadeve Vesne Gyoerkoes Žnidar in hrvaškega ministra za notranje zadeve Vlaha Orepića v Ljubljani, 22. februarja 2016 [Vesna Gyoerkoes Žnidar,Ljubljana,zunanji ministri]
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Država ne bo zavrnila prošenj za mednarodno zaščito tistim, ki prihajajo iz Evropske unije, bodo pa nedopustne prošnje prebežnikov iz varnih držav, so nameravali odločiti vladni poslanci. Amnesty International je ostro protestirala proti novi ureditvi.

Ob odločitvi o beguncih iz EU in varnih držav je koalicija v novem zakonu o mednarodni zaščiti nameravala omiliti še omejitve pravnega varstva prosilcev za azil. A zaradi številnih zapletov glasovanja včeraj zvečer ni bilo. Takrat je koalicija sprožila obsežne proteste SDS in ZL, ker jim je skrajšala čas razprav. Presenetljivo si je, po seriji polemik, večina premislila, a zapleti so se v noč še vrstili. »Kratenje pravic beguncev in tistih, ki prosijo za azil,« se je na zaostrovanje ureditve, ki je pred poslanci, odzvala Amnesty international. Cilj je omejiti prihod prosilcev za azil v državo, omejitve dostopa do azilnega postopka pa lahko pomenijo kršitev obveznosti, ki jih ima država po mednarodnem pravu, so zapisali iz AI, ki je posebej opozorila na nesprejemljivost zavračanja s kriterijem »varne države«.

Za ministrico le SDS in NSi

Zaostritve, predlagala jih je ministrica Vesna Györkös Žnidar, da bi država lahko zavrgla prošnje za azil migrantov iz varnih držav in EU, je odbor za notranjo politiko februarja že vključil v zakon. A po kritikah nevladnih organizacij, napovedale so celo postopek proti državi zaradi kršitve azilnega prava EU, si je koalicija premislila. V torek so na predlog ZL črtali obe novosti. Takrat je Lilijana Kozlovič (SMC) povedala, da bodo v zadnjem branju ta teden vrnili omejitev za varne države. Predlog ministrice, da bi omejitve veljale tudi za EU, je včeraj predlagala SDS. NSi ga je podprla, ker bi otežil vračanje tistih, ki so čez Slovenijo le potovali v države EU. Stranki sta napovedali obstrukcijo, če bo njihov predlog zavrnjen. Zaradi dodatnega odmora na zahtevo SMC ponoči državni zbor še ni začel glasovati.

Zaostritve je ministrica predlagala z oceno, da bo migrantska kriza dolgotrajna in da so ostra pravila že del evropske ureditve, a so ti postopki dolgotrajni in po množičnih prihodih neuporabni. Ker so določbe pogojne, bo po novi ureditvi država lahko poskrbela za občutljive skupine in begunce iz držav, ki jih sama izbere, je opozorila ministrica.