Stranka DL bo vztrajala na politični poti

20 članov Državljanske liste je zavrnilo predlog o razpustitvi stranke. Gregor Virant je glasoval za ukinitev.

Objavljeno
28. november 2014 09.38
vidic virant
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana − Okoli 20 članov DL, ki so se sinoči zbrali na izrednem kongresu DL, je zavrnilo predlog o razpustitvi stranke in se odločilo za vztrajanje na politični poti. Bojan Starman, ki ga na kongres ni bilo, ostaja predsednik DL. Ta bo postala alternativa vladajoči politiki, pravi podpredsednik DL Rihard Braniselj. Prvak DL Gregor Virant je glasoval za ukinitev.

»Sklep je bil sprejet na podlagi široke razprave, na podlagi tega, ali smo člani pripravljeni v tej stranki delovati, slediti programu, ki je že leta in leta naš pokazatelj, in ali smo pripravljeni za to stranko tudi trdno garati. Člani so se odločili, da je Državljanska lista lahko pomemben politični dejavnik v Sloveniji,« je po kongresu v Dolenji vasi pri Cerknici, ki je bil za javnost zaprt, dejal Braniselj.

Strankin prvi predsednik Gregor Virant, po katerem je stranka nekaj časa tudi nosila ime, izjav za medije ni dajal, je pa glasoval za ukinitev stranke.

Kot je dejal Braniselj, se je Virant umaknil iz politike. »Presodil je, da je legitimna pravica članstva, da se odloči, kaj s to stranko početi,« pojasnjuje.

Starman ostaja predsednik stranke

Sedanje vodstvo DL − poleg Branislja sta podpredsednika še Saša Markovič in Alojz Selišnik, ki sta se tudi udeležila današnjega kongresa − po Branisljevih besedah ostaja. »Predsednik je deklariran krizni menedžer in seveda ta stranka ta trenutek je v krizi, vendar glede na sklep, ki smo ga danes sprejeli, gremo naprej in Bojan Starman ostaja predsednik,« je dejal Braniselj.

Kot razlog za sicer majhno udeležbo na kongresu Braniselj navaja odročnost kraja in napovedano poledico na Notranjskem. Obenem tudi pravi, da je veliko članov svoje stališče sporočilo pred kongresom. O morebitnem povezovanju z drugimi strankami pa po Branisljevih besedah danes še niso govorili.

Na kongresu so se sicer seznanili tudi s finančnim stanjem stranke. Kot je že pred začetkom kongresa pojasnil Braniselj, so večino strankinega dolga poravnali, sredstva so prispevali člani; od okoli 18.000 evrov ga imajo še nekaj tisoč.