Stranke bodo pisale novo koalicijsko pogodbo

O prenovi vladnega dogovora naj bi koalicija spregovorila v petek. Možne tudi spremembe v vladni ekipi.

Objavljeno
14. november 2013 18.42
jsu/koalicija
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Jutri bodo vodje koalicijskih strank predstavili svoje poglede na prihodnost vlade. Volja, da bi končali redni mandat, med partnerji obstaja, a bo pakt interesno različnih koalicijskih strank že kmalu na preizkušnji. Rekonstrukcije vlade verjetno ne bo, možne pa so ministrske menjave. Najbolj negotov je položaj ministra Stepišnika.

»Mislim, da se bomo dogovorili o sodelovanju do rednih parlamentarnih volitev,« je optimističen predsednik DL Gregor Virant. Tudi predsednik parlamenta Janko Veber je ocenil, da bo zaupnica kot »veter v jadra« koalicije.

Poslanci vseh koalicijskih strank tako – kot so nam povedali – prihodnje leto ne pričakujejo predčasnih parlamentarnih volitev. Imajo pa vladni partnerji različne poglede o tem, ali naj Bratuškova spomladi znova preveri zaupanje v DZ. Po mnenju vodje poslancev PS Janija Möderndorferja za to ni nobenih razlogov, saj je premierka svojo zavezo iz začetka mandata – da bo šla v enem letu po zaupnico – že izpolnila. »Ne vem, od kod vam ideje o novi zaupnici,« se je začudil vprašanju Dela.

Nov koalicijski dogovor

Bolj skeptični so v Desusu in SD. »Tokratno glasovanje ni bianco zagotovilo, da bomo vladali do konca mandata. Ne vemo, kolikšna bo bančna luknja, ne vemo, ali bodo vse stranke zdržale glede na različne koncepte. Zato je prezgodaj špekulirati, ali bo v prihodnje potreben še kakšen manever,« je opozoril vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. V pričakovanju novega koalicijskega dogovora – sedanja pogodba med četverico strank je veljavna le do marca prihodnje leto – so previdni tudi v stranki upokojencev. Vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša se je strinjal, da bi bila nova zaupnica smiselna, če bi se koalicijska razmerja zaostrila. To pa ob napovedanih projektih nove pokojninske in zdravstvene zakonodaje, zaradi katerih se je med Desusom in drugimi vladnimi strankami v preteklosti že iskrilo, ni čisto izključeno.

Prva ministrska zamenjava?

Koalicijo do konca leta čakata še interpelaciji dveh ministrov. Že novembra se bo v parlamentu zagovarjal finančni minister Uroš Čufer, za njim pa tudi notranji minister Gregor Virant. Oba imata za zdaj zagotovljeno večino, vendar ta podpora obema ministroma ne izključuje razprave o širši rekonstrukcija vlade. Danes so nam v vseh strankah potrdili, da je menjave na čelu resorjev »realno pričakovati«.

Vendar je politična realnost nekoliko drugačna. V SD, DL in Desusu so – tudi javno – že povedali, da odhodov »svojih« ministrov ne bodo dopustili. Možnost, da bi premierka zamenjala po enega ministra iz vsake koalicijske stranke, torej odpade. Prav tako bi Bratuškova težko predlagala menjavo gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, ki je sicer v kvoti PS, a spada v krog Zorana Jankovića. Edina možnost, da bi minister, ki ga bremeni sporno dodeljevanje državne pomoči svojemu nekdanjemu podjetju, zapustil vlado, je torej njegov odstop. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je danes zanikal, da so se v stranki o tem že dogovorili, kar so potrdili tudi naši neuradni viri iz PS.

Opozicija: Volitve prihodnje leto

Vsi naši sogovorniki iz vrst koalicije se strinjajo, da bo morala vlada po zaupnici vse sile usmeriti v gospodarski razvoj in rast. Tu je namreč naredila najmanj.

Medtem ko v koaliciji verjamejo, da lahko vlada deluje do leta 2015, pa v opoziciji napovedujejo, da bodo naslednje državnozborske volitve hkrati z evropskimi, najpozneje pa z lokalnimi volitvami, ki bodo prihodnjo jesen.