Stranke izbirajo ljudi za sklepanje kompromisov

Tri delovne skupine: Za fiskalno pravilo, upravljanje državnega premoženja in upravljanje slabih terjatev.

Objavljeno
24. julij 2012 22.33
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana – Skupine za usklajevanje zapisa fiskalnega pravila v ustavo, ustanovitve holdinga za upravljanje vsega državnega premoženja in načina reševanja slabih bančnih terjatev se počasi izrisujejo. Vodil jih bo finančni minister Janez Šušteršič, po dogovoru, ki so ga stranke sprejele prejšnji teden, pa naj bi kompromis našli do konca avgusta.

Ker so se parlamentarne stranke dogovorile, da bodo glasovanji o vnosu fiskalnega pravila v zakonodajo in o državnem premoženjskem holdingu prenesle na september, so čez poletje pridobile čas za premislek o teh perečih vprašanjih. Skladno z dogovorom bodo tako do 25. avgusta v delovnih skupinah usklajevale tri stvari: izvedbeni ustavni zakon o fiskalnem pravilu, zakon o Slovenskem državnem holdingu in tudi zakon o agenciji ali skladu za sanacijo bank.

Stranke predlagajo

Stranke morajo člane delovnih skupin predlagati do 30. julija. Za zdaj je znano, da je SDS v skupino o fiskalnem pravilu predlagala vodjo poslanske skupine Jožeta Tanka in poslanca Branka Grimsa, v skupino za upravljanje državnega premoženja poslanca in nekdanjega predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe Marka Pogačnika, v skupino za sanacijo bančnih bilanc pa predsednika parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko Andreja Širclja.

V SD so se odločili, da bo njihov predstavnik v skupinah za pripravo rešitev glede upravljanja državnega premoženja in sanacije bank Franci Križanič. Pri pripravi rešitev za zlato fiskalno pravilo pa bo delo nadaljevala nekdanja državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar.

V Državljanski listi bodo poleg ministra za finance Janeza Šušteršiča, ki bo skupine vodil, za usklajevanje fiskalnega pravila imenovali poslanko Katarino Hočevar in vodjo poslanske skupine Riharda Branislja. Oba poslanca bosta sodelovala tudi v obeh drugih delovnih skupinah. V DL pa bodo za pomoč prosili tudi Petra Kraljiča. Desus naj bi po doslej znanih informacijah v skupine predlagal vsaj Roberta Kojca.

NSi bo v skupino za sanacijo bank imenovala nekdanjega direktorja pri Svetovni banki Borisa Pleskoviča, v skupini za upravljanje državnega premoženja bo sodeloval finančni strokovnjak Jovan Lukovac, ki je med drugim nadzornik Zavarovalnice Triglav, v skupini za fiskalno pravilo pa direktor Stanovanjskega sklada Žiga Andoljšek.

PS in SLS še brez imen

V največji opozicijski stranki Pozitivni Sloveniji bodo, preden bodo določili predstavnike v delovnih skupinah, počakali na vladno gradivo (predvidoma naj bi ga dobili do 30. julija). V SLS pa so pojasnili, da bodo svoje predloge sporočili danes, a do konca redakcije imena še niso bila znana.