Stranke v ponedeljek o partnerstvu za izhod iz krize

Nadaljevali bodo razpravo o predlogu dokumentov Partnerstvo za izhod iz krize ter Protokol o vplivu in odgovornosti.

Objavljeno
20. april 2012 16.06
N. R., notranja politika
N. R., notranja politika

Ljubljana - Predsednik vlade Janez Janša je danes znova sklical srečanje predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank, ki bo v ponedeljek. Janša v vabilu piše, da so poslanci »naredili prvi pomemben korak na poti k dopolnitvi ustave z zlatim fiskalnim pravilom«.

V skladu z dogovorom z zadnjega srečanja bi se v ponedeljek lahko dogovorili o nadaljnjih korakih, meni premier. Sogovornikom tudi predlaga, da bi na sestanku nadaljevali razpravo o predlogu dokumenta Partnerstvo za izhod iz krize skupaj s predlogom dokumenta Protokol o vplivu in odgovornosti. »Če bi ugotovili pripravljenost za sodelovanje v partnerstvu, pa bi spregovorili tudi o ukrepih iz predloga zakona o uravnoteženju javnih financ,« še predlaga Janša.

Zoran Janković (PS) in Borut Pahor (SD), kot je znano, podpisu partnerstva nista naklonjena. Sta pa obe stranki, kljub pomislekom, v parlamentu načeloma podprli začetek spreminjanja ustave z uvedbo zlatega pravila.

Janša je za ponedeljek sklical tudi srečanje poslancev koalicije, ki jim bodo vladni predstavniki predstavili spremembe intervencijskega »varčevalnega« zakona, o katerem se te dni pogajajo s sindikati. Kakšne bodo spremembe, še ni znano, vlada pa jih namerava v obliki amandmajev vključiti v parlamentarno proceduro. DZ bo začel proračunsko razpravo v začetku maja.