Študentom najbrž ne bo treba na ulice

Izmenjava Erasmus+: Čeprav je prijav za izmenjavo veliko, bo možnosti zaradi krčenja sredstev manj.

Objavljeno
05. junij 2015 22.15
tlo/ef
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika
Ljubljana – Študenti za prihodnji teden napovedujejo protest, saj jim je ljubljanska univerza omejila število sofinanciranih izmenjav oziroma praks, javni sklad za razvoj kadrov in štipendije pa ukinil razpis za študijske obiske v tujini. To bi študentom, ki se tja odpravljajo, stanjšalo denarnico za 150 evrov na mesec.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) že iščeta rešitve. Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani je študente pred tremi tedni elektronsko obvestila, da bo v prihodnjem letu vsak študent lahko dobil sredstva Erasmus+ le za eno izmenjavo oziroma prakso.

Katja Cerjak, pomočnica glavnega tajnika v univerzitetni službi za mednarodno sodelovanje, pojasnjuje, da je bilo letos precej prijav za izmenjavo Erasmus+. »Čeprav nas je Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) obvestil, da bo višina sredstev približno enaka kot v letu 2014/2015, smo v letu 2015/2016 želeli omogočiti izmenjave čim več študentom.« Zato so v razpis za izmenjavo zapisali, da so število razpoložljivih mest, višina mesečne finančne pomoči in število odobrenih mesecev na posameznega študenta odvisni od višine sredstev, ki jih odobri CMEPIUS. Ker sredstva ne zadoščajo za vse prijavljene, so na univerzi zmanjšali število sofinanciranih mesecev in s tem omogočili več študentom, da gredo na izmenjavo.

To pa ni edina sprememba v financiranju študentske mobilnosti. Študentom, ki so bili sprejeti na izmenjavo za prihodnje študijsko leto in so tako imeli zagotovilo, da bodo prejemali dodatek k štipendiji Erasmus+ v višini 150 evrov na mesec (približno tretjino njihove štipendije), je javni sklad za razvoj kadrov in štipendij sporočil, da leta 2015 ne bo več razpisa štipendij, ker jim je ministrstvo za delo skrčilo sredstva in s tem ukinilo razpis Ad futura za študijske obiske študentov. »Ob novici, da sredstev javnega sklada letos ne bo, smo na pristojno ministrstvo poslali dopis in smo v pričakovanju odgovora, da novica o ukinitvi dodatka ni dokončna,« dodaja Katja Cerjak. V javnem skladu pravijo, da je bilo sredstev za razpis lani 8.593.000 evrov, letos pa ima MDDSZEM na voljo manj sredstev kot leto poprej. Za Ad futuro bodo namenili 3.360.000 evrov, to je 61 odstotkov manj kot lani.

»Treba je upoštevati, da je za študente Erasmus+ javni sklad zagotavljal le dodatno štipendijo k dotaciji iz evropskih sredstev. Za Slovenijo znašajo 5.058.120 evrov in iz njih študenti v času izmenjave prejemajo sredstva.« Napovedujejo nov dodatni razpis, ki bo socialno ogroženim študentom omogočal pridobiti dodatnih 150 evrov, kolikor je prej znašala štipendija. Pripravljajo ga na MIZŠ, pravijo na javnem skladu. Mojca Žerak, predsednica študentskega društva Iskra, pravi, da je bolonjska reforma prinesla mnogo slabih stvari, eno redkih dobrih – to je večja internacionalizacija študija, pridobivanje izkušenj, stik s tujino, priložnost za službo – pa z odvzemom sredstev uničujejo.

Nekateri takoj odpovedali

Štipendije se gibljejo med 300 in 400 evri na mesec, in če se študent odloči za izmenjavo, denimo, na Nizozemskem, je jasno, da bo šel ves denar samo za najemnino. Napoved za tretjino zmanjšanega financiranja je nemudoma sprožila dve stvari, pojasnjuje predsednica. Nekaj študentov je takoj odpovedalo svojo izmenjavo, saj zanjo ne bi imeli dovolj sredstev, nekateri pa so začeli iskati službe na lokaciji prihodnje izmenjave. »Neenakopravnost mladih, ki je že tako in tako vseprisotna, se samo še povečuje. Ministrstvo za delo si je privoščilo zahrbtno potezo.«

Če ne bo rešitve, se bodo študenti na pot od filozofske fakultete do ministrstva za delo odpravili to sredo. Zahtevali bodo, naj ministrstvo zagotovi denar za finančno pomoč tistim, ki se bodo naslednje šolsko leto odpravili na izmenjavo in tudi pripravo sheme, ki bo omogočala sofinanciranje izmenjave vsem, ne zgolj premožnejšim. Na ministrstvu so z izjavami skopi. Povedali so le, da iščejo rešitev. Konkretne sklepe bodo najverjetneje predstavili javnosti v ponedeljek.