Šušteršič (DLGV): Z Jankovićem smo si vsebinsko bliže

Lista Virant, Desus, SLS in NSi - se obeta novo zavezništvo?

Objavljeno
23. december 2011 10.12
Posodobljeno
23. december 2011 10.22
Ni. Č., J. S. S., Delo.si
Ni. Č., J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Gregor Virant je danes dejal, da je svet njihove stranke v četrtek sprejel zahtevo, da v koalicijo z Jankovićem vstopi tudi SLS, oziroma, da če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bo vstopila niti Lista Virant, poroča STA.

»Protestiram, da se Slovenska ljudska stranka uporablja kot element pri pogajanjih ene politične stranke za vstop v koalicijo. To ni korektno, je bil oster Radovan Žerjav. Povedal je, da je SLS glede vstopa v koalicijo z Jankovićem svoje že povedala in ponovil, da so obljubili, da bodo v vsakem primeru pomagali katerikoli koaliciji, da rešijo ključne probleme v državi.

Še pred sestankom je Virant izrazil željo, da se oblikuje širša koalicija. V tiskanem Delu smo pisali, da nastaja novo zavezništvo: »Po naših informacijah so se pogovori med Virantom, Žerjavom in Erjavcem o tej koaliciji, v kateri ni ne Jankovića in ne Janše, že začeli. To zavezništvo, ki bi skupaj štelo 30 glasov, bi teoretično lahko predlagalo tudi mandatarja, če bi seveda štiri stranke o njem dosegle soglasje. Virant je včeraj potrdil, da je naklonjen 'tehnični vladi'.«

V stranki NSi sodelovanja med strankami SLS, Desus in Listo Virant ne nasprotujejo. Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da stranka k sodelovanju ni bila povabljena.

Poslanec Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer v napovedanem sodelovanju Liste Virant, SLS in Desusa ne vidi nič posebnega. »Normalno je, da se stranke med seboj pogovarjajo. Vse dokler ne bo sklenjena koalicija, je takšno pogovarjanje nekaj povsem normalnega,« je dejal.

Pogovori z Jankovićem

Na vseh področjih, ki so bila vprašljiva, smo našli neko pot, da se pogovarjamo naprej, je po sestanku z verjetnim novim mandatarjem Zoranom Jankovićem povedal vodja pogajalske ekipe Liste Virant Janez Šušteršič, poroča STA.

Po besedah Šušteršiča sta stranki sedaj vsebinsko bližje, svoje predloge pa bodo Pozitivni Sloveniji poslali še v pisni obliki. Dodal je, da so se strinjali, da je dokapitalizacija NLB iz proračuna slaba rešitev ter da dvig DDV ni potreben na začetku mandata. Dejal je še, da je bilo ključno tudi poglavje o korupciji v koalicijski pogodbi, ki ga bodo dodelali z bolj konkretnimi ukrepi.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po sestanku povedal, da sta stranki na ekonomskem področju našli skupen jezik, sicer pa so predelali vse točke. Pogovor je ocenil kot zelo dober, poudaril pa je, da je z izvolitvijo Viranta za predsednika DZ zadovoljen. Po njegovih besedah pogovori o delitvi ministrstev s strankami še sledijo.

Glede sestanka s predsednikom stranke SD Borutom Pahorjem, s katerim se je sestal v četrtek, je Janković povedal, da je bil pogovor konstruktiven. Po njegovih besedah so reševali posamezne točke programa, njihove pisne pripombe pa so prejeli že prej. »In jaz sem to z veseljem sprejel, te pripombe kažejo, da obstaja želja, da se vlada formira. Ali se bo, pa prepustimo času,« je dejal.