Vlada bo DZ predlagala, da vojski podeli večja pooblastila

Državni zbor naj bi o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi odločal že v začetku prihodnjega tedna.

Objavljeno
17. februar 2016 13.47
De. P., STA, Pi. K.
De. P., STA, Pi. K.

Ljubljana − Vlada je na današnji seji  ocenila, da ni razlogov za zadržanje izvajanja 37.a člena zakona o obrambi, ki ga na ustavnem sodišču izpodbija varuh človekovih pravic. Po mnenju vlade je namreč ocena varuha, da bi zaradi izvajanja omenjenega člena nastale težko popravljive posledice, zgolj pavšalna.

Vlada je nasprotno celo ocenila, da bi težko popravljive posledice nastale, če člena ne bi bilo mogoče uporabljati. Omenjeni člen namreč predstavlja nujen ukrep, ki bi omogočal učinkovito obvladovanje izjemnih varnostnih situacij, je zapisano.

Vlada se je sicer ravno danes odločila, da bo DZ predlagala aktiviranje omenjenega člena. Na ta način bi vojska dobila nekatera policijska pooblastila kot pomoč pri obvladovanju vala migrantov.

Varuh človekovih pravic je namreč na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti novega 37.a člena zakona o obrambi, ki vojski daje možnost podelitve nekaterih policijskih pooblastil.

Varuh je ustavnemu sodišču predlagal, naj sporno določbo razveljavi, do odločitve pa zadrži njeno izvajanje in o zahtevi odloča absolutno prednostno. Po mnenju varuha bi namreč izvajanje zakona lahko povzročilo težko popravljive posledice.

DZ naj bi odločal že prihodnji teden

Vladi je zeleno luč danes dal tudi svet za nacionalno varnost, ki je predlagal, da vlada v DZ predlaga aktivacijo 37. člena zakona o obrambi. Seja, na kateri bi DZ o tem odločal, naj bi bila po neuradnih informacijah v začetku prihodnjega tedna.

Vlada je na današnjem sestanku članom sveta za nacionalno varnost predstavila predloge dodatnih ukrepov, vezane na obvladovanje aktualnih migracijskih razmer. Erjavec je v izjavi za medije po posvetu razkril, da je svet soglašal z vsemi predlogi vlade, tudi s predlogom aktivacije oktobra lani sprejete dopolnitve zakona o obrambi.

Ta v zakon vnaša nov člen, po katerem lahko − če to zahtevajo varnostne razmere − DZ z dvotretjinsko večino na predlog vlade odloči, da pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje tudi opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Vojska bi ta pooblastila izvajala pod pogoji, ki so predpisani za policiste, čas teh pooblastil pa bi bil časovno omejen, in sicer za obdobje, ko je to nujno, in ne dlje kot za tri mesece z možnostjo podaljšanja.