Svet Zaab obžaluje, da niso del koalicije

Zavrnili so argumente, ki so jih v SMC navedli za to, da Zavezništvo Alenke Bratušek ne povabijo v koalicijo.

Objavljeno
25. avgust 2014 18.02
Na sliki Alenka Bratušek. Redna seja državnega zbora v Ljubljani, 19. maja 2014
Ni. Č, Delo.si, Mo. H., notranja politika
Ni. Č, Delo.si, Mo. H., notranja politika

Ljubljana - Na seji sveta stranke Zaab je predsednik sveta Stojan Pelko zavrnil navedbe Mira Cerarja, da je bila Zaab tista, ki je zrušila vlado v odhodu, saj da stranka takrat še niti ni obstajala. Po njegovem mnenju tudi ni res, da naj bi za Zaabom njimi »stali vplivni posamezniki,« pač pa so »odgovorni in samostojni posamezniki«, ki sami sprejemajo svoje odločitve.

Cerarja bodo za mandatarja sicer podprli, vlade, v kateri ne bo Zaaba, pa ne nameravajo podpreti.

Definirali so tudi področja, na katera se bodo osredotočili -  »konkurenčno gospodarstvo, mlada generacija, boj proti korupciji, vprašanje enakopravnosti in enakih možnosti spolov in vprašanje lokalne samouprave«.

Svet Zaab je po besedah poslanca Romana Jakiča sprejel tudi sklep, v katerem podpira odločitev vodstva stranke, ki je vladi predlagala kandidatko za evropsko komisarko Alenko Bratušek. Prepričani so v zakonitost celotnega vladnega postopka izbire komisarke in seznama, poslanega v Bruselj.

Bratuškova je tudi komentirala morebitno odločitev Cerarja, ki bi lahko preklical spisek kandidatov za komisarja: »Cerar ima pravico, ko bo predsednik vlade, z vlado in polnimi pooblastili preklicati in spremeniti vse vladne sklepe, seveda bo pa za svoje odločitve nosil tudi odgovornost. (...)  Juncker je tisti, ki bo odločal koga, če sploh koga s tega seznama bo izbral. Predsednik evropske komisije Jean-Claud Juncker ima pravico kateregakoli kandidata iz katerekoli države tudi zavrniti,« je bila jasna Bratuškova.

Kljub nekaterim neuradnim ugibanjem, da bo predsednica Zaab Bratuškova svetu stranke ponudila svoj odstop, pa tega, kot je dejala, ni storila.

Jakič bo v nadaljevanju seje svet stranke seznanil z aktivnostmi na področju lokalnih volitev.