Svetniki brez veta, družinski zakonik velja

Državni svetniki so s 17 glasovi za in 17 proti zavrnili veto na družinski zakonik, ki so ga poslanci potrdili pretekli teden.

Objavljeno
23. junij 2011 14.55
Posodobljeno
23. junij 2011 14.55
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Ljubljana - Prisotnih je bilo 35 svetnikov, zato veto kljub enakemu številu glasov ni bil sprejet. Veto je pred tem zavrnila že komisija državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, prav tako pa ga ni podprla interesna skupina delojemalcev.

Svetniki, ki so glasovali proti vetu, menijo, da zakonik sledi spremembam v družbi in odpravlja diskriminacijo, poroča STA.

Predlog za sprejem odložilnega veta je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Rastislavom Jožetom Revnom. Kot je prepričan Reven, so nekateri členi družinskega zakonika »kukavičja jajca«, saj so nejasni in lahko v določeni situaciji postanejo problematični.

Reven nasprotuje spremembi definicije družine, saj je spreminjanje starih pojmov po njegovem mnenju neproduktivno. Poudaril je, da ima prednost korist otroka in se ob tem vprašal, kaj bo doživljal otrok, ki ga bosta posvojila istospolna partnerja.

Zagovorniki: Dejstvo je, da živimo z več spolnimi praksami

Zagovorniki nove ureditve pa so poudarjali, da v novem zakoniku ni neustavnih definicij. Po njihovem je dejstvo, da živimo z več spolnimi praksami, zato pomeni zakonik korak k sodobni družbi, njegov osnovni namen pa je zaščita otroka. Travme po besedah nekaterih doživljajo tudi otroci, ki jih mati pretepa, oče pa posiljuje.

Gantar: Zbiranja 40.000 podpisov ne bom razpisal pred septembrom

Državni zbor, ki je prejšnji teden zakonik podprl s 43 glasovi, tako o njem ne bo odločal ponovno. Je pa Civilna iniciativa za družino in pravice otrok v sredo v DZ dostavila 32.168 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je odločitev svetnikov sicer pozdravil, je povedal, da vložene podpise trenutno preverjajo, računa pa, da bodo pogoji izpolnjeni. A zbiranja potrebnih 40.000 podpisov ne bo razpisal pred 1. septembrom. Po njegovem je treba tudi pričakovati, da bo državni zbor vložil zahtevo za ustavno presojo.