Svetniki (še) ne bodo ukinjeni

Ustavna komisija ni dosegla dvotretjinske večine: za ukinitev državnega sveta je glasovalo 10 članov.

sre, 04.07.2012, 12:00; spremenjen: 18:23
PS je predlagala reorganizacijo državnega sveta tako, da bi ga po novem sestavljalo 33 članov, predstavnikov lokalnih skupnosti.  Jani Möderndorfer je pojasnil, bi uvedli tudi t. i. četrto branje zakonov, državnim svetnikom pa bi odvzeli nekatere pristojnosti.

Ljubljana - Po dveh prestavitvah, da bi se izognili padcu predloga že pri prvem glasovalnem preizkusu, je ustavna komisija danes zavrnila predlog predsednika državnega zbora Gregorja Viranta, da bi s spremembo ustave ukinili državni svet. Virantu preostane le, da za jesen določi datum volitev novih državnih svetnikov. Pozitivna Slovenija pa je predložila predlog za preoblikovanje DS.

Za začetek postopka sprememb ustave bi ustavna komisija morala soglašati z dvotretjinsko večino prisotnih članov, ampak tega ni dosegla. Od 18 prisotnih je za začetek postopka glasovalo 10 članov, proti jih je bilo sedem. O tem bo tako z dvotretjinsko večino navzočih poslancev odločal DZ.

Ukinitvi DS poleg Pozitivne Slovenije (PS) nasprotuje tudi SLS, pa tudi SD, brez Boruta Pahorja, ki je tudi danes dejal, da ga predlog PS ni prepričal, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ukinitev DS bi po Virantovem mnenju pripomogla k poenostavitvi in večji transparentnosti političnega procesa. Eden od razlogov za ukinitev, čeprav ne glavni, je racionalizacija, je pojasnil Virant. S tem bi prihranili okoli dva milijona letno. Po Virantovih besedah tudi ni države primerljive velikosti, ki bi imela dvodomni parlament.

Za ukinitev DS se je zavzela tudi SDS. Vodja poslanske skupine te stranke Jože Tanko je opozoril, da predlog PS ni kompromisni predlog, saj imajo oni drugačnega od predlaganega.

Ali začeti postopek spreminjanja ustave za ukinitev državnega sveta ali ne, bi komisija morala odločiti že na dveh majskih sejah, vendar je predsednik DZ Gregor Virant zaradi nasprotovanja PS, SD in SLS glasovanje obakrat preložil.

Ustave ni mogoče spremeniti, če se s tem ne strinja najmanj 60 poslancev. Odločanje o predlogu ukinitve državnega sveta so v ustavni komisiji preložili tudi, da bi nasprotniki ukinitve lahko pripravili predlog, kako bi državni svet vsaj preoblikovali.

Ustavna komisija danes razpravljala še o predlogu, kako popraviti postopek imenovanja vlade po vsakokratnih volitvah, ko je več možnosti, da bi potrebna večina poslancev glasovala za začetek postopka spreminjanja ustave.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

Škoda.

04. julij 2012, ob 12:35:21
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej