Svetniki z vetom niso ustavili oblikovanja Janševe vlade

Državni svet z vetom ni ustavil znižanja števila ministrstev in ni premaknil prevzema oblasti Janeza Janše za teden dni.

Objavljeno
01. februar 2012 17.04
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Z 12 glasovi za in 19 proti je državni svet zavrnil veto na odločitev večine v državnem zboru, ki je prejšnji teden število ministrstev znižala s 15 na 11, število ministrov pa z 18 na 12.

Veto je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti, ki jo vodi Tone Peršak, ker v novi vladi ne bo več ministrstva za kulturo. Naj ne uporabijo veta, ker država čim prej potrebuje vlado, je svetnike pred glasovanjem pozval Vinko Gorenak (SDS), pri čemer se je skliceval na ocene predsednika SD Boruta Pahorja.

Če bi bil veto izglasovan, bi to vsaj za teden dni zamaknilo prvi možni datum prevzema oblasti desnosredinske vlade, ker mandatar Janez Janša vsaj še teden ne bi mogel predlagati 12 kandidatov za ministre po novi zakonski ureditvi.

Kandidati za ministre se morajo, ko jih bo predsednik vlade, predvidoma konec tega tedna, predlagal, še predstaviti odborom v parlamentu, prevzem oblasti med Janezom Janšo in Borutom Pahorjem pa se bo zgodil, ko bo ministrsko ekipo potrdil državni zbor.