Svetnikom prvič le 274 evrov akontacij za delo z volilno bazo

Drugi dom: Visoka rast potnih stroškov. Med svetniki je bil maja najbolj delaven Janvit Golob, najmanj Boris Popovič.

Objavljeno
30. junij 2013 20.11
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Državni svetniki so v petek ob sejninah prvič dobili še pavšale za delo z volilno bazo, ki so si jih pri 500 evrih določili sredi maja. Ker jim je tokrat pavšal pripadel za pol meseca, so ga dobili le dobro polovico: vsak po 274 evrov bruto. Pavšal ni bil izplačan trem sindikalistom.

Med svetniki je bil maja najbolj delaven Janvit Golob, ki je prejšnji teden zato prejel bruto 1737 evrov plačila. Na sejah je bil tolikokrat, da bi z dodatkom za delo z volilno bazo moral dobiti 2206 evrov. Ker zakon določa, da plačilo ne sme preseči tretjine plače predsednika Mitje Bervarja, je Golob dobil manj. Ker bodo vsi poklicni funkcionarji, torej tudi predsednik državnega sveta, konec tedna zaradi varčevalnih ukrepov dobili nižje plače, bo naslednjič ostrejša tudi omejitev najvišjega plačila svetnikom. Namesto 1737 evrov bo meja 1655 evrov, v neto znesku 1283 evrov.

Dodatnega četrt tisočaka za delo z volivci je v primerjavi s prejšnjim mesecem pripomoglo k povišanju izplačil svetnikom. Več kot tisoč evrov bruto jih je pred mesecem dobilo le pet, tokrat 21. Ker je nepoklicnih svetnikov 39, torej več kot polovica. Povprečno je bilo svetniku izplačanih bruto 1042 evrov, prejšnji mesec 624 evrov. S tokratno vsoto so se približali povprečnim plačilom, ki so si jih še mimo zakona izplačevali lani. Majski povpreček je bil lani 1181 evrov. Če bi svetniki tokrat že dobili celotni 500 evrski pavšal, bi vsoto, ki je bila povprečno izplačana pred letom, presegli. Pavšalu za delo z volilno bazo, torej s sindikati, ki jih vodijo, so se odpovedali in jim ni bil izplačan, trije sindikalisti: Dušan Semolič, Branimir Štrukelj in Drago Ščernjavič. Semolič se je še ostreje »samoomejil«, odrekel se je vsem plačilom nad 600 evrov neto. Tokrat je v bruto znesku dobil 513 ali neto 397 evrov, ker so mu odbili za prejšnji mesec, ko so mu izlačali bruto 1036 evrov ali neto 803 evre.

Najnižje plačilo je že drugi mesec zapored dobil župan Kopra Boris Popovič. Prejšnji mesec mu niso izplačali nič, tokrat pa 274 evrov pavšala. Popovič je zbolel, nekaj časa je bil tudi bolnišnici. Četrto najnižjo vsoto je s 571 evri dobil nekdanji župan Maribora Franc Kangler, ki mu v svetu najprej niso potrdili mandata in ne vodi komisij, kar bi mu zagotovilo več obveznosti in plačne dodatke. Ob sejninah in pavšalu za delo z volivci državni svetniki dobijo še povračila potnih stroškov. Stroški zanje se zadnje mesece precej povišujejo. Ta mesec jih je bilo izplačanih za 5407 evrov, prejšnji mesec 4040, mesec prej 3506 evrov. Največje povračilo je s 722 evri dobil Alojz Glavač, ki v državnem svetu zastopa oddaljeno volilno enoto s sedežem v Murski Soboti. Deset svetnikov povračil potnih stroškov ni uveljavljalo.