MIZKŠ: SVIZ se izogiba pogajanjem

SVIZ obtožuje MIZKŠ, da kljub dogovorom znižuje standarde, normative; to odgovarja, da se sindikat izogiba pogajanjem.

Objavljeno
26. november 2012 13.12
Posodobljeno
26. november 2012 13.25
K. V., Delo.si, STA
K. V., Delo.si, STA
Ljubljana - Spremembe na področju vrtcev in osnovnih šol, ki jih predvideva predlog zakona za uravnoteženje javnih financ za občine, Slovenijo vodijo 30 let nazaj v preteklost, so danes v Ljubljani opozorili (sindikalni) predstavniki predšolske in osnovnošolske vzgoje. V Svizu so se pripravljeni proti njim boriti s stavko in referendumi, navaja STA.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril, da se je vlada s tem, da spremembe sprejema tako na hitro - zakon naj bi v veljavo stopil 1. januarja - »eksplicitno odločila«, da ne bo spoštovala nobenega dogovora, ki ga podpiše. To kaže, da je »vladavina prava v tej državi končana«, je bil oster.

Štrukelj je spomnil, da se je vlada maja v zameno za podpis stavkovnega sporazuma, s katerim so javni uslužbenci pristali na znižanje plač, zavezala k uskladitvi sprememb standardov in normativov na področju vzgoje in izobraževanja v okviru socialnega sporazuma. Ta pogajanja socialnih partnerjev so stekla, a jih je vlada zaradi časovne stiske pri sprejemanju reform pokojninskega sistema in trga dela prekinila, je dodal.

V petek predstavljene spremembe na področju vrtcev in osnovnih šol je zato označil za »perverzno norčevanje« vlade iz zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja, ki so v zameno za ohranitev standardov in normativov za »vse nas« pristali na nižje plače. 

V tej luči je prvi mož Sviza napovedal, da bodo naredili vse, da prekinejo to »absolutno drsenje pravnih norm, spoštovanja prava»«. Za uveljavitev stavkovnega sporazuma so pripravljeni poseči po vseh orožjih - po stavki in referendumih. »Tu bo skrajna odločnost,« je zatrdil.

Prihodnji torek bo tako po njegovih besedah potekala izredna seja glavnega odbora Sviza, na katerem bodo odločali o preoblikovanju v stavkovni odbor.

MIZKŠ: Vlada ne krši dogovorov, SVIZ se izogiba pogajanjem

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v odzivu na današnje stališče Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) poudarja, da vlada ne krši dogovorov, ampak se sindikati že od julija izogibajo pogajanjem o vseh vprašanjih v zvezi z normativi in standardi v izobraževanju.

Ob tem na ministrstvu opozarjajo, da Sviz zavaja, ko trdi, da se je vlada zavezala, da normativov in standardov ne bo spreminjala brez soglasja s sindikati. »V stavkovnem sporazumu smo se zavezali, da se bomo o tem s sindikati pogajali. Zato se od poletja naprej sindikati pogajanjem izogibajo,« so navedli v sporočilu za javnost.

Kot so zapisali, je Sviz zadnje vabilo na pogajanja dobil v petek, saj je bil predlog sprememb zakona o vrtcih poslan sindikatu prav z namenom, da se o tem začnejo pogajanja. Pogajanja niso potrebna samo v zvezi z normativi za vrtce, ampak tudi v zvezi z normativi za šolstvo, pojasnjujejo.

Sviz po njihovih besedah tudi zavaja s predstavljanjem sprememb normativov za vrtce. Število strokovnih delavcev, ki bodo z otroki, se ne spreminja, zatrjujejo. »Velikost skupin ostaja pogojena s prostorskimi možnostmi. Uveljavitev novih normativov je prepuščena občinam, njihovim finančnim možnostim in finančnim možnostim staršev,« so še zapisali.