Teden dni do zdravstvene reforme

Najpomembnejši od štirih zakonov bo imel več različic, četrti zakon v obliki izhodišč.

Objavljeno
05. december 2016 20.59
Min. za zdravje
Milena Zupanič, Barbara Hočevar
Milena Zupanič, Barbara Hočevar
Ljubljana – Vse kaže, da ministrica Milojka Kolar Celarc prihodnji ponedeljek ne bo predstavila reformnih zakonov, za katerimi sama trdno stoji, pač pa več različic rešitev, o katerih bo odločala koalicija. To utegne sprožiti v koaliciji nadaljnje nemire.

»Vladni projekt bo enkraten, v njem bomo vpeljali vse strukturne reforme v živo, kjer bodo nagrajevani kakovost storitve, varnost pacientov, konzultacije, uporaba e-zdravja in številni drugi ukrepi,« je včeraj dejala ministrica. Na dvome, ki jih je izrazil predsednik SD Dejan Židan o tem, da je ministrica podpisala nekaj, za kar ne ve, koliko stane, je Milojka Kolar Celarc odgovorila: »Nimam se časa ukvarjati s tem, kaj govorijo koalicijski partnerji. Obljube držim, ključni zakoni bodo predstavljeni pravočasno.«

Datum, ko koalicijski partnerji pričakujejo od ministrice zakone, je 12. december. Na ministrstvu so potrdili, da bo ministrica na ta dan koalicijskim partnerjem predstavila štiri zakone, ki pa še ne bodo vsi imeli oblike zakonov. Najbolj bosta dodelana zakon o zdravstveni dejavnosti (bil je že v javni razpravi, ministrica pričakuje, da ga bo vlada obravnavala že decembra) in predlog sprememb zakona o pacientovih pravicah (osnutek že obravnava zainteresirana javnost). Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) bo napisan tako, da bodo imeli nekateri členi več različic, v katerih bodo predstavljene različne rešitve za neko težavo, denimo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

»Naša zahteva je, da se 450 milijonov evrov, ki jih zdaj zbere dopolnilno zavarovanje, ohrani v sistemu. So pa različne možnosti, kako. Ena je, da bi bile premije enake, druga, da bodo različne glede na dohodek,« je pojasnil Marjan Sušelj, v. d. generalnega direktorja ZZZS, ki sodeluje v strokovni skupini za ZZVZZ. Ta zakon bo prinesel tudi košarico pravic, kakor zahteva ustavno sodišče.

Za prav tako pomemben zakon o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov pa bo ministrica predstavila le izhodišča, smo izvedeli na ministrstvu. Zakone pripravljajo štiri delovne skupine. Sestavljajo jih uslužbenci ministrstva za zdravje in za finance pa tudi zaposleni na zdravstveni blagajni ter prof. dr. Grega Strban s pravne fakultete, edini v Sloveniji, ki je doktoriral na temo obveznega zdravstvenega zavarovanja.