Tekma bo postajala vse bolj zanimiva

Borut Pahor bo danes vložil na DVK kandidaturo za predsednika republike.

Objavljeno
19. september 2017 19.26
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Do izteka obdobja, ko večina kandidatov za predsedniške kandidate še zbira podpise, je še dober teden dni. Izteče se 27. septembra ob polnoči, nato pa se začenja zares, do 22. oktobra, ko bi lahko že dobili novega predsednika republike. Da tega ne namerava zamuditi, je včeraj potrdil Borut Pahor, ki je na DVK vložil svojo kandidaturo.

Še pred tednom dni so iz krogov okoli Boruta Pahorja curljale nepreverjene informacije, da imajo v taboru aktualnega predsednika republike težave s pridobivanjem podpisov volivcev. Kot je znano, je Pahor pred petimi leti kandidiral kot kandidat SD in volivcev, zato je moral zbrati vsaj 3000 podpisov, letos pa kandidira zgolj kot kandidat volivcev, zaradi česar mora izpolniti pogoj in zbrati vsaj 5000 podpisov. Danes, teden dni pred iztekom obdobja, ko je še dovoljeno zbiranje podpisov podpore, bo Pahor osebno prinesel podpise na Državno volilno komisijo (DVK), kot da bi želel ta način demantirati vse dvomljivce.

V minulih dneh so status predsedniškega kandidata že pridobili Ljudmila Novak, Marjan Šarec in Maja Makovec Brenčič. Ostali že pospešeno zbirajo podpise. Trudijo se v taboru Milana Jazbeca, slednji je včeraj prek socialnih omrežij znova pozval volivce, naj na upravnih enotah podprejo njegovo kandidaturo. V SLS se trudijo za Suzano Laro Krause in če bodo vse obljube izpolnjene, ne bi smelo biti težav, pojasnjuje vodja volilnega štaba Marko Zidanšek. Predsednik stranke GOD Aleš Primc, ki kot vodja štaba skrbi za Angelco Likovič, pojasnjuje, da dobro napredujejo. V SDS pa je pričakovati, da bo njihova kandidatka Romana Tomc kandidaturo vložila v prihodnjih dneh.

Pahor bo krvavel

Politični analitik Igor Pribac meni, da se v predsedniški kampanji ne dogaja nič prelomnega, ker so vsi zaposleni z zbiranjem podpisov. »Pahor je nenehno v soju žarometov. Moral je spet javno prevzeti svoj del odgovornosti za TEŠ 6, kar bo med kampanjo njegova boleča rana. Koliko bo iz nje krvavel, bomo še videli. Postregel je z zavezo, da v novem mandatu ne bo moralna avtoriteta. Ker se je pred petimi leti zavezal k temu, da bo, se moramo vprašati, ali bomo volili isto osebo, kot smo jo pred petimi leti. Objavil pa je tudi osupljivo fotografijo sebe na supu, ki je mnogim učinkovito izbrisala spomin na obe omenjeni zadevi,« Pribac ocenjuje trenutni položaj. Marjan Šarec je po njegovem med resnimi kandidati, ker je med mlajšimi in ima najmanjši politični nahrbtnik. »Kot mlad, uspešen in priljubljen župan se lahko prebije v drugi krog in tam postane glas province, nosilec levosredinskih in zmerno desnosredinskih zahtev po prenovi sistema oblasti v Sloveniji in po spremembi stila predsednikovanja,« meni Pribac. Večje število kandidatk za predsedniško kandidatko pa je mogoče razumeti dvojno: »Ali v tem vidimo predvsem korak k večji zastopanosti žensk v politiki, ali predvsem degradacijo funkcije predsednika republike, ki za moške ni več izzivalna.«

Raziskovalec javnega mnenja in analitik Andraž Zorko iz Valicona meni, da je Borut Pahor osrednja figura predsedniške kampanje in nesporni kandidat za ponovitev mandata. »Pahor ima zelo dobro izhodišče - je že lep čas vodilni na lestvici najbolj priljubljenih politikov, hkrati pa dejansko že pet let vodi kampanjo za naslednji mandat s pozicije predsednika,« meni Zorko. S takšno kampanjo bo nadaljeval, je prepričan, ker se je doslej izkazala za učinkovito, druga velika prednost Pahorja pa je dejstvo, da je sprejemljiv za oba politična pola, levico in desnico. Da bi bil Pahor premagljiv, bi se moral v drugi krog prebiti kandidat desnice, ker bi v drugem krogu zmanjkali glasovi desnice, ti pa so mu na volitvah leta 2012 izdatno pomagali do zmage nad Danilom Tϋrkom.

Zorko po drugi strani nekaj možnosti pripisuje kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Ker je nov lik na javni sceni na nacionalni ravni, ima v izhodišču izmerjeno relativno visoko podporo. Je pa v njegovem primeru vprašanje, ali bo jo bo uspel zadržati. »To bo jasno po prvem soočanju,« meni Zorko. Drugo zanimivo dejstvo je, da bo v kampanji očitno sodelovalo več ženskih kandidatk, a ni pričakovati, da bi škodovale druga drugi, pa tudi tega ne, da jih bodo ženske volivke podprle zgolj zaradi spola.

Kibernetska dejavnost

In kaj lahko pričakujemo v prihodnjih tednih, kakšna bo kampanja? Igor Pribac pravi, da bo čez dober teden seznam kandidatov dokončen. »Do soočenj, ki bodo zelo pomembna za odločitve volivcev, lahko pričakujemo predvsem kibernetsko dejavnost štabov kandidatov. Stranke, ki imajo mrežo na terenu, jo bodo skušale aktivirati. Posamezne izjave kandidatov bodo morda sprožile polemične odzive drugih.« Tudi Andraž Zorko pričakuje zanimivo predsedniško kampanjo zaradi širine in raznolikosti kandidatov. » Pahor bo še naprej vodil svojo preverjeno kampanjo na terenu, hkrati bo zelo močan v TV nastopih. Nasproti njega bo več kandidatk in kandidatov, ki mu bodo očitali neodločnost oz. nezavzemanje stališč. Če se bodo ob tem na nek način poenotili, bo vsak pobral svoj delež glasov glede na priljubljenost, ki jo bo zgradil v tem času, saj so vsi glavni štirje kandidati za drugi krog, torej Romana Tomc, Maja Makovec Brenčič, Ljudmila Novak in Marjan Šarec - to je po mojem mnenju najširši možni krog kandidatov za drugi krog - trenutno manj prepoznavni od Pahorja, z izjemo Ljudmile Novak. Ostalim kandidatom ne pripisujem večjih možnosti za vidnejši uspeh,« meni Zorko.