Thaler proti Murdochu

Thaler zaradi prisluškovanja Sunday Timesa razmišlja o tožbi zoper News Corp medijskega mogula Murdocha.

Objavljeno
17. april 2011 17.14
Posodobljeno
17. april 2011 17.27
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Ljubljana/London - Potem ko je medijska korporacija News International napovedala, da bo izplačala odškodnine v več primerih nezakonitega prisluškovanja pri zbiranju podatkov za novinarske članke, je Radio Slovenija poročal, da o tožbi zoper korporacijo razmišlja tudi nekdanji evropski poslanec Zoran Thaler.

Korporacija News International medijskega mogotca Ruperta Murdocha ima v lasti tudi časnik Sunday Times, ki je nedavno na podlagi prikritega snemanja pogovorov objavil zgodbo o korupciji med evropskimi poslanci. Thaler, ki je bil med snemanimi poslanci, je po objavi zgodbe odstopil.

Kot je danes potrdil za Slovensko tiskovno agencijo, res razmišlja o tožbi. »Stvar je v fazi priprav. Stiki so vzpostavljeni,« je pojasnil v telefonskem pogovoru.

Novinarji Sunday Timesa, ki so se izdajali za lobiste, so nekaterim evropskim poslancem ponujali po 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Pri tem so pogovore z njimi tajno snemali. Trije poslanci, med njimi Thaler, naj bi ponudbo sprejeli.

»To, česar so se posluževali, v nobeni državi ni zakonito. In očitno je to neka tradicija, ki se jo gredo že vrsto let. V mojem primeru je šlo za simulacijo ponujanja podkupnine, z moje strani za simulacijo prejemanja obljube, kar je bilo nezakonitega, je pa to tajno snemanje in prisluškovanje,« je še povedal Thaler.