The Economist: Slovenska vlada se maje

Če bodo v Sloveniji predčasne volitve, bo hrvaška zamudila julijski ciljni datum za vstop v EU.

Objavljeno
19. januar 2013 13.30
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
London - Britanski tednik The Economist v najnovejši številki piše o tem, da se slovenska vlada maje, in se sprašuje, kaj se bo zgodilo.

Od novembra Slovenijo pretresajo protesti, januarja pa je protikorupcijska komisija »vrgla bombo«, ko je sporočila, da bi morala premier Janez Janša in vodja opozicije Zoran Janković odgovoriti na nekaj vprašanj.

Janković bi moral razložiti povezave med podjetji svojih sinov, podjetji, ki poslujejo z mestom Ljubljano, katerega župan je, ter prenosom gotovine na njegov zasebni račun. Janša, ki mu že sodijo zaradi korupcije, pa bi moral povedati, kako je prišel do prek 200.000 evrov, katerih izvor ni znan.

Tednik omenja različne možnosti rešitve krize ter dodaja, da premier obtožbe zavrača, njegova stranka pa govori o zaroti opozicije.

Ob tem je gospodarstvo v škripcih, BDP naj bi se lani znižal za 2,4 odstotka, brezposelnost znaša 12 odstotkov, Slovenija pa bo morda potrebovala mednarodno finančno pomoč. Izobraženi ljudje doma ne vidijo več prihodnosti.

Skrbi tudi sosednje Hrvate. Hrvaška bi morala v EU vstopiti 1. julija, a mora prej rešiti bančni spor s Slovenijo, če želi, da bo slovenski parlament ratificiral pristopno pogodbo. Če bo slovenska vlada padla in bodo predčasne volitve, bo julijski ciljni datum zgrešila, zaključuje The Economist.

O zapletu v odnosih Slovenije in Hrvaške zaradi spora glede LB je svoje mnenje povedal tudi ameriški veleposlanik Jospeh A. Mussomeli.