Timmermans še ne ve, ali in kdaj bo šel v Ljubljano in Zagreb

Polletni rok za izpeljavo priprav na izvršitev sodbe se izteče 29. decembra.

Objavljeno
07. december 2017 13.05
Posodobljeno
07. december 2017 13.05
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Prvi podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans v okviru svoje posredniške misije očitno še ne bo kmalu odpotoval v Ljubljano in Zagreb.

»To je spor med dvema članicama in evropska komisija upa, da bo vprašanje rešeno brez odlašanja v konstruktivnem dialogu med njima,« je na tiskovni konferenci odgovoril na vprašanje RTV Slovenija.

Karkoli lahko naredi, da se bo to uresničilo, bo po njegovih besedah tudi naredil. Pojasnil je, da je v stiku z obema vladama, vprašal ju bo tudi, kako vidita njegovo vlogo in kako bi bil najbolj koristen. »Če bo to vodilo k obisku v Ljubljano in Zagreb, boste prvi izvedeli,« je pojasnil.

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je konec novembra naložil svojemu prvemu podpredsedniku Timmermansu, naj prevzame nalogo posredovanja med Hrvaško in Slovenijo v procesu implementacije arbitražne razsodbe.

Juncker se je ob robu vrha EU in vzhodnega partnerstva pogovarjal s slovenskim premierom Mirom Cerarjem in njegovim hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Predvideno je bilo, da naj bi Timmermans že do konca leta odpotoval v obe državi. Polletni rok za izpeljavo priprav na izvršitev sodbe se izteče 29. decembra. Slovenija sicer razmišlja, da bo v primeru neuresničevanja arbitražne razsodbe tožila Hrvaško pred sodiščem EU.