Tokrat skromnejša obnova hrama demokracije

Tudi letošnje počitnice bodo v parlamentu potekala obnovitvena dela, vendar v manjšem obsegu kot prejšnja leta.

Objavljeno
22. julij 2014 18.49
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Sedmi sklic državnega zbora bo parlamentarna zgradba pričakala brez velikih zunanjih sprememb, saj bodo med tokratnimi počitnicami opravili le nekaj najnujnejših vzdrževalnih del. Stroški bodo kar občutno manjši, kot so bili prejšnja leta.

Kot vsako poletje med parlamentarnimi počitnicami so se tudi te dni lotili investicijsko-vzdrževalnih del, ki pa bodo to pot manj obsežna. Te dni bodo zamenjali neustrezne strelovodno zaščito z novo strelovodno napeljavo, za kar bodo porabili 17.723 evrov. Med stavbama v Šubičevi 4 in v Tomšičevi 5 bodo naredili požarni prehod, v vrednosti 8957 evrov. Nekatere prostore kot, denimo, arhiv, skladišče, fotokopirnico in stopnice pri novem požarnem prehodu bodo funkcionalno preuredili, kar bo, skupaj z dobavo in montažo nove opreme stalo 18.285 evrov. Največja investicija letošnjega poletja pa bo prenova in upravljanje razsvetljave velike dvorane državnega zbora – predvidevajo, da bo strošek za to znašal približno 70.000 evrov. Skupaj bodo za vsa investicijsko-vzdrževalna dela med temi počitnicami na zgradbi, ki je registrirana kot objekt posebnega pomena in zaščitena kot kulturni spomenik, porabili slabih 115.000 evrov; kar je precej manj kot prejšnja leta.

Pol milijona tudi zaradi zamakanja stropa

Lani so morali v vzdrževanje stavbe, katere del v Tomšičevi je bil zgrajen leta 1879, drug del v Šubičevi pa pred več kot pol stoletja, vložiti precej več denarja, dobrega pol milijona evrov, saj so zaradi zamakanja sanirali del strehe, terase in svetlobnega jaška mansarde ter izvedli vodoodporno zaščito in sanirali meteorno kanalizacijo. Prenovili so lesena hrastova okna, električne inštalacije v 1. nadstropju in zamenjali dotrajane talne obloge v mansardi.

Leta 2012, ko se je skupni znesek povzpel na skoraj 570.000 evrov, pa so med drugim zamenjali sistem zunanje razsvetljave stavbe z varčnejšo LED-tehnologijo, ojačali so nosilce konstrukcije nad veliko dvorano, prenovili tri dvigala, zamenjali tekače na hodnikih, prenovili stole v veliki dvorani, zamenjali naprave za brezprekinitveno napajanje in prenovili klimatizacijo sistemskega računalniškega prostora. Obnovili so tudi enajst službenih stanovanj.