Tonin: Očitno so Erjavca vprašanja zabolela

Zunanji minister se je odzval na Toninov zapis na facebooku o obnovi njegovega vikenda v hrvaškem Umagu.

Objavljeno
08. januar 2016 16.37
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Med ministrom Karlom Erjavcem in Matejem Toninom (NSi) še vedno vre zaradi vprašanj o sovpadanju obnove Erjavčevega vikenda in nabavo patrij. Tonin na Erjavčev poziv, naj trditve dokaže, sicer da je lažnivec, odgovarja, da se je Erjavec namesto odgovora na preprosto vprašanje odzval z agresivnim protinapadom. »Očitno ga je stvar zabolela,« meni.

Zunanji minister Erjavec se je v četrtek na novinarski konferenci, namenjeni odzivu na interpelacijo odzval tudi na Toninov zapis na facebooku, češ da naj bi »sovpadala obnova Erjavčevega vikenda v hrvaškem Umagu in nabava finskih oklepnikov Patrie« in da naj bi ta obnova šla iz »fondov, ki niso njegovi«. Erjavec je zatrdil, da sta vikend z ženo kupila leta 2002 in plačala »na podlagi zasluženega denarja«, Tonina pa je pozval, naj svoje trditve dokaže, sicer je zanj »navaden lažnivec«.

Kot je v izjavi za medije po današnji seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal Tonin, je Erjavec »odličen v tem, da preusmerja pozornost, da z napadom in z lažmi dejansko doseže tisto, kar hoče doseči«. Pojasnil je, da je v svojem zapisu na facebooku postavil zelo preprosto vprašanje, ki terja zelo preprost odgovor, s katerim bi lahko Erjavec njegovo pisanje brez obtoževanj »zelo hitro ugasnil«.

Zanikal, da bi imel kakšne podatke hrvaških obveščevalcev

»Vprašal sem ga: Ali obnova njegovega vikenda in proces nabave patrij sovpadata? Njegov odgovor je bil lahko samo da ali ne. Če je ne, je lahko moje poizvedovanje, ali ga lahko hrvaške obveščevalne službe izsiljujejo, tako ali tako ugasnjeno, če pa je odgovor da, pa minister predloži dokaze in račune za obnovo vikenda in zgodba je tukaj končana,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi.

Ob tem je spomnil, da je Erjavec svoje politične tekmece mnogokrat pozival, naj na mizo predložijo vse papirje. »Ko pa pridemo do trenutka, da bi moral on to storiti in odgovoriti na preprosta vprašanja, pa odgovori s protinapadom, in to z izrazito agresivnim,« je dejal Tonin. V zvezi z Erjavčevimi besedami, da je lažnivec, če ne predloži dokazov, je Tonin odgovoril: »Mislim, da te njegove besede povedo več o njem kot pa o meni.«

Tonin je zanikal, da bi imel kakšne podatke hrvaških obveščevalcev, prepričan pa je, da bo zagotovo vsaka obveščevalna služba izkoristila nek podatek, ki ga lahko uporabi za svojo korist. »Če najdejo kakršnokoli neprijetno stvar zoper nekega politika posamezne države, lahko to uporabijo tudi za raznovrstna izsiljevanja,« meni.

Ob tem je dodal tudi, da država, ki je v težavah, poskuša marsikaj, da je delo njenih obveščevalnih in protiobveščevalnih služb izjemno intenzivno in »vse, kar lahko uporabijo proti nam, bodo tudi uporabili«.