Tožilstvo: Vsi pridobljeni dokazi so zakoniti

V primeru Janković in KPL spet nov boj za razlago, kaj pravi zakon.

Objavljeno
06. julij 2017 22.55
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, članica specializiranega državnega tožilstva, se bo pritožila zoper odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča v zadevi Zoran Janković in KPL, v kateri je ljubljanski župan obdolžen kaznivega dejanja jemanja podkupnine.

Tako nam je potrdil generalni državni tožilec Drago Šketa, ki se sicer do konkretnega primera vsebinsko ni želel opredeliti, saj gre še vedno za odprt kazenski postopek, ki teče šele na prvi stopnji.

Jankovićev odvetnik Janez Koščak je namreč prek spletnega portala ljubljanskega župana sporočil, da je Jankovič v torek prejel sklep sodišča, v katerem je preiskovalna sodnica »ugodila predlogu njegovega zagovornika za izločitev vseh listin iz spisa ter odredila uničenje zvočnih prisluhov. Tožilstvo je, po mnenju obrambe, namreč poskušalo listine in prisluhe uporabiti nezakonito, po preteku roka dveh let, ki ga predpisuje zakon o kazenskem postopku. » Na spletnem portalu so še navedli, da gre za deveto odločitev, ki je v korist Zoranu Jankoviću.

Če ima sodišče prav, bi večina zadev padla

Kot vse kaže, bo spet šlo za boj za interpretacijo zakona o kazenskem postopku in njegovih določb, kako tečejo roki glede opravljanja posameznih dejanj. Kot nam je uspelo izvedeti, na tožilstvu vztrajajo pri razlagi, da v zakonu ni določen rok za vložitev zahteve za preiskavo, temveč rok, v katerem je potrebno podatke, zbrane z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, ki ne bodo uporabljeni za kazenski pregon, uničiti. Če bi bilo tako, kot meni sodišče, ki se pri tem sklicuje na eno izmed odločb ustavnega sodišča, tožilstvo pa trdi, da ustavno sodišče ni presojalo tega, na kar se sklicuje ljubljansko okrožno sodišče in da gre za odmik od dosedanje sodne prakse, potem bi 80 odstotkov kazenskih zadev padlo, saj je jasno, da včasih traja tudi več leta, da tožilstvo po opravljenih preiskovalnih dejanjih dobi kazensko ovadbo. Prav preiskovanje bančnega kriminala je eno od takšnih primerov.

V obravnavani zadevi so vsi dokazi, ki jih je tožilstvo predložilo sodišču ob vložitvi zahteve za preiskavo, pridobljeni v skladu z določili zakona o kazenskem postopku, so zakoniti in zakonito uporabljeni, vztrajajo na tožilstvu.