Tožilstvo od družine Zagožen zahteva odvzem 837.000 evrov

Tožilstvo je proti družini Jožeta Zagožna vložilo tožbo za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Objavljeno
14. april 2015 15.40
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana − Specializirano državno tožilstvo je po finančni preiskavi, ki jo je uvedlo proti nekdanjemu premieru Janezu Janši in članom njegove družine ter premoženju pokojnega Jožeta Zagožna, po poročanju Dnevnika proti trem članom družine Zagožen vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Ni pa še znano, ali je tožba vložena tudi proti Janši.

Primerjava prihodkov in izdatkov pokojnega Zagožna, ki ga je v zadevi Patria tožilstvo obdolžilo terjanja in sprejemanja nagrade, a je kazenski postopek septembra 2013 zaradi njegove smrti ustavilo, je namreč pokazala nepojasnjeno razliko v premoženju v višini 837.000 evrov.

Razlike niso znali pojasniti

Razlike v premoženju člani Zagožnove družine, prav tako vključeni v preiskavo, niso znali pojasniti tožilstvu, zato je to po zaslišanjih proti trem članom družine Zagožen vložilo tožbo za njen odvzem. Hkrati je zaradi nevarnosti odtujitve zahtevalo tudi zavarovanje bančnih računov, več nepremičnin in drugega premoženja v lasti družine Zagožen.

Ali je tožilstvo tožbo že vložilo tudi proti Janezu Janši, pri katerem je prav tako preiskovalo obstoj nepojasnjene gotovine v višini najmanj 200.000 evrov, še ni znano.

Po ugotovitvah tožilstva je Jože Zagožen razpolagal z gotovino nepojasnjenega izvora v skupni višini 366.422 evrov. Toliko denarja so preiskovalci našli na sedmih varčevalnih knjigah, ki jih je Zagožen odprl pri BKS Banki v Celovcu. Pri tej banki ima stanovanjsko posojilo od leta 2012 najeto tudi Janez Janša, v BKS pa je med drugim službovala tudi njegova osebna bančnica Nataša Pajenk, sicer sestrična Urške Bačovnik Janša. Obe sta bili vključeni v finančno preiskavo.

Zagožen je od denarja iz Celovca prejemal tudi obresti, ki jih domnevno ni prijavil davčnemu organu. Denar je po ugotovitvah tožilstva prenašal tudi na družinske člane, še piše Dnevnik.