Triglav na pomoč Lapmedusi sredi decembra

Slovenija se z Italijo dogovarja o meddržavnem sporazumu, po katerem bi ladjo Triglav lahko vključili v italijansko floto.

Objavljeno
19. november 2013 17.25
suligoj/Triglav - dan odprtih vrat
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Bruselj - Slovenska ladja Triglav bo v italijanske vode pri Lampedusi predvidoma priplula 15. decembra in tam ostala do konca januarja; operacija naj bi stala okoli pol milijona evrov, a podrobnosti se še usklajuje v pogovorih o meddržavnem sporazumu z Italijo, je danes v Bruslju pojasnil obrambni minister Roman Jakič.

Slovenija je oktobra Italiji ponudila ladjo Triglav v pomoč pri soočanju s problemom beguncev v Sredozemlju po katastrofalni nesreči ladje pri Lampedusi, v kateri je umrlo več kot 360 beguncev.

Sedaj se z Italijo dogovarja o meddržavnem sporazumu, v katerem je treba opredeliti vrsto vprašanj, povezanih z vključitvijo Triglava v italijansko floto, od zdravstvenih do pravnih, je pojasnil minister.

Triglav naj bi opravljal naloge opazovanja in morebitnega reševanja iz vode. »Predvidevamo, da bi ladja lahko prišla v italijanske vode, v vode pri Lampedusi (...) 15. decembra in tam bo ostala, to smo se že dogovorili, do konca januarja 2014,« je povedal Jakič.

Nato se namreč Triglav po ministrovih besedah vrača v Slovenijo, da bi se pripravil na morebitno, načrtovano misijo ZN v Libanonu v drugi polovici prihodnjega leta.

Enomesečni strošek bo približno pol milijona evrov

Strošek enoinpolmesečne operacije Triglava pri Lampedusi je »all inclusive« za zdaj ocenjen na okoli pol milijona evrov; to vključuje izdatke za gorivo, mornarje in priveze, je pojasnil minister.

Ob tem je izpostavil, da bodo podrobnosti opredelili v meddržavnem sporazumu in da se lahko številka še zniža, saj se med drugim iščejo tudi možnosti za sofinanciranje iz EU.

Prav tako je Jakič ob tem izpostavil, da Slovenija z Italijani zelo dobro sodeluje in da tudi »oni nam benevolentno pomagajo« pri nadzoru zračnega prostora v okviru Nata, kar jih stane skoraj dva milijona evrov na leto.

Jakič: Begunski niso italijanski problem, temveč evropski

Znova je tudi poudaril, da begunci v Sredozemlju niso italijanski problem, temveč problem EU. »Zato je treba našim sosedom pomagati in zato smo pomoč ponudili takoj, ne da bi kalkulirali, koliko sredstev bomo dobili povrnjenih. Včasih je treba tudi to narediti,« je pojasnil.

Slovenski minister je pri tem tudi opozoril na šume in neusklajenost pri oblikovanju celostnega pristopa EU k reševanju problema beguncev v Sredozemlju ter poudaril, da je treba bodisi podpreti italijanski predlog za evropsko misijo ali bolje uskladiti delovanje obstoječih agencij.

»Kot minister sem dobil občutek, da so stvari nekoordinirane in da bi s sinergijo pobud in finančnih sredstev, ki jih ima EU na razpolago, lahko pokrili in pomagali vsem državam, ki so vstopne točke beguncev,« je prepričan Jakič.