Trije novi sodniki

Vid Pavlica, Nataša Čučko in Urša Klemenčič dobili prvo soglasje, prihodnji teden odloča še državni zbor.

Objavljeno
19. januar 2017 10.57
vidic sodišče
Peter Jančič
Peter Jančič

»Ne vem, ali je nov sodnik res nujen,« je predsednik sodnega sveta Marko Novak poslancu Vinku Gorenaku (SDS) odgovoril na opozorilo, da pogreša pojasnilo, ali se je v sodnem sistemu kdo upokojil, dal odpoved ali kaj podobnega.

Gorenak je opozoril, da je sodnikov v državi preveč in zato poslanci vsakič pričakujejo utemeljitev, zakaj so nujni novi.

Za razpis za novega sodnika se je odločilo vrhovno sodišče, sodni svet nima te pristojnosti, je opozoril Novak in dodal, da jih z vrhovnega sodišča ne obvestijo vedno, zakaj iščejo novega sodnika. Gorenak je dejal, da pričakuje da bo v prihodnje sodni svet pojasnila, zakaj je novi sodnik potreben, zahteval in vsakič zagotovil, saj so, da to pričakujejo, tudi s formalnim sklepom v preteklosti poslanci že odločili.

Večina poslancev je po tem brez glasu proti za sodnika okrajnega sodišča v Trbovljah državnemu zboru predlagala Vida Pavlico, za okrožno sodnico na delovnem sodišču v Mariboru Natašo Čučko, Čučkova bo razporejena na zunanji oddelek tega sodišča v Murski Soboti, za okrožno sodnico na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani pa so predlagali Uršo Klemenčič.

Ali bodo Vid Pavlica, Nataša Čučko in Urša Klemenčič postali sodniki bo državni zbor odločil prihodnji teden.