Trk nespravljivih stališč ob nepotrebnem obisku

V slovensko-hrvaški izmenjavi popolnoma nasprotnih mnenj ni odgovorov, kako naprej.

Objavljeno
12. julij 2017 16.05
cerar
Saša Vidmajer
Saša Vidmajer
Ljubljana – Na delovni obisk v Slovenijo in prvo soočenje slovenskih in hrvaških stališč po objavi arbitražne razsodbe, je danes prišel premier Andrej Plenković. Od sestanka nihče ne pričakuje nič, stališča sosednjih držav so zelo različna.

Dva tedna po razglasitvi sodbe arbitražnega tribunala se srečujeta predsednika obeh vlad Miro Cerar in Andrej Plenković. Gostitelj je napovedal pogovore o implementaciji arbitražne razsodbe, hrvaški premier hoče ponovna dvostranska pogajanja o meji, obisk v Ljubljani bi rad predstavil kot začetek tega. Srečanje vzbuja veliko medijske pozornosti, toda gre za izmenjavo popolnoma nasprotnih mnenj, odgovorov, kako naprej, ni.

Neuspešna bilaterala

Slovenske priprave na implementacijo potekajo med hrvaškimi izjavami, da arbitražna razsodba ne obstaja, Zagreb se sklicuje na odločitev sabora iz leta 2015. Medtem ko Slovenija vztraja pri uresničevanju odločbe, Hrvaška nenehno omenja nerešene spore o meji v Evropski unij. Ti so dejansko statusi quo, države zlahka shajajo s temi razmerami, Slovenija in Hrvaška pa tega v preteklih 26 letih nista bili sposobni. Hkrati v bilateralnih odnosih nista prišli nikamor.

Premiera sta dialog začela v Vili Podrožnik, kjer se sta se pogovarjala na štiri oči, izmenjavo mnenj sta nadaljevala na delovnem kosilu, po tem sta v predsedniški palači dala izjavo novinarjem.  Cerar je poudaril, da v arbitražni razsodbi ni ne zmagovalcev ne poražencev in da sta obe strani pripravljeni na dialog glede implementacije, Plenković je temu pritrdil in zagotovil, da nobena od držav ne želi nikakršnih enostranskih potez.

Slovenija v povezavi z arbitražno odločbo ne bo povzročala napetosti, je še zatrdil slovenski premier, medtem ko je njegov hrvaški kolega še povedal, da ne obžaluje izstopa njegovih predhodnikov iz arbitražnega sporazuma. Kot je bilo pričakovano, sta govor zaključila, da glede izhodnih stališč danes ostajata vsak na svoji strani.

Vsak na svojem bregu

Cerar je že vnaprej povedal, da bo na srečanju s hrvaškim kolegom zastopal jasno stališče, da je treba uveljaviti arbitražno odločbo, ki je Sloveniji dodelila štiri petine Piranskega zaliva in prek tako imenovanega območja stika določila njen teritorialni stik z odprtim morjem.

Ena in druga stran poudarjata pomembnost prvega srečanja, ne glede na to, da napredka ni bilo mogoče pričakovati. Zunanji minister Karl Erjavec je dan prej pripomnil, da prihoda premiera Plenkovića v Ljubljano niti ne razume, če se ta ne namerava pogovarjati o implementaciji razsodbe. »Če bi bil na mestu predsednika vlade, ga ne bi sprejel,« je dejal v torek na seji sveta stranke Desus.