Zakon potrebuje enotno koalicijsko podporo

Podobno kot zakona o davku na nepremičnine tudi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin ne bo.

čet, 18.05.2017, 11:21; spremenjen: 14:19

Ministrica obžaluje

Na današnji tiskovni konferenci po seji vlade je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman med drugim komentirala tudi odločitev koalicijskega vrha, da bo potem, ko je zmanjkalo časa za uvedbo novega davka na nepremičnine, vlada v predal pospravila tudi predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Vraničar Ermanova tako odločitev obžaluje, ker je po njenem mnenju zakonski predlog vsebinsko, pravno in tehnično dovršen. A še tako dober zakon pač nima prihodnosti, če nima tudi politične podpore. Ministrica meni, da je s tem veliko izgubljenega, saj bi zakon dal lastnikom nepremičnin več pravic pri določanju pravične vrednosti njihovega premoženja, pospešil bi urejanje nepremičninskih evidenc in nenazadnje, odpravil bi ugotovljeno neskladnost veljavnega zakona z odločbo Ustavnega sodišča. Tako bo, je dodala, očitno še dolgo ostal v veljavi sedanji zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki po mnenju sodišča preveč pristojnosti prepušča urejanju s podzakonskimi akti, lastnikom pa ne omogoča sodelovanja pri določanju vrednosti nepremičnin. »Verjamem,« je dejala ministrica, »da bi bila nova rešitev boljša. Tudi za občine, saj zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin predstavlja izhodišče za določitev osnove za prihodnji davek na nepremičnine. Veljavni zakon se zdaj za davčne namene ne sme uporabljati, služi pa tudi za druge namene, denimo za določanje višine socialnih transferov.«

Ljubljana − Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je po današnjem koalicijskem vrhu pred sejo vlade povedala, da je koalicija zakon tehnično uskladila, a političnega soglasja Desusa in SD za nadaljevanje postopka ni.

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin je po njenih besedah eden od izjemno pomembnih zakonov, ki ga država potrebuje, gre pa za vsebino, ki potrebuje enotno koalicijsko podporo. »A ker od Desusa in SD te podpore nismo mogli dobiti, smo se odločili, da obravnave ne moremo nadaljevati,« je pojasnila Kustec Lipicerjeva in poudarila, da gre za politično odločitev.

Strinja se, da je ta paket zakonov del zavez v koalicijskem sporazumu, na kar je SMC danes partnerici ponovno opozorila.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je v sredo ob izjavi, da zakona o davku na nepremičnine še ne bo, izpostavila pričakovanje, da bo vlada še ta mesec v DZ poslala predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Zakon je sicer pripravljen ter medresorsko in strokovno usklajen.

Po nekaterih informacijah je še zjutraj kazalo, da utegne zakon vendarle priti na današnjo sejo vlade, a se je očitno zataknilo. Za takšne občutljive vsebine je sicer v zadnjem letu mandata vlade, ko prihaja v ospredje politična matematika, vse težje pričakovati soglasje.

Prijavi sovražni govor