Tuji mediji: »Bratuškovi se ni izšla igra pokra«

Tuje agencije: PS bo najverjetneje bo po dobrem letu izgubila primat v levosredinski vladi. Možne predčasne volitve.

Objavljeno
26. april 2014 09.24
Posodobljeno
26. april 2014 09.40
Kongres PS
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Tuje tiskovne agencije so danes že obširno poročale o zmagi ljubljanskega župana Zorana Jankovića na kongresu Pozitivne Slovenije.

Švicarski Neue Zürcher Zeitung povzame dogajanje z vprašanjem »V Sloveniji je strankarski veteran premagal svojo politično rejenko. Premierka Bratuškova je v tem primeru zagrozila z odstopom. Bo držala besedo?« Po napovedi, da bo v primeru poraza odstopila s premierskega položaja, se je že oglasila najpomembnejša koalicijska partnerka DL in zahtevala predčasne volitve. Te je pričakovati septembra, med drugim navajajo.

Ameriški poslovni portal Bloomberg v prispevku Borisa Černija poroča, da se je s porazom Alenke Bratušek v tekmi za položaj predsednice PS povečala možnost predčasnih volitev. To in pa Jankovićeva zmaga bi lahko ustavilo program privatizacije in povišalo stroške zadolževanja države. Portal ob tem povzema besede Bratuškove, da se ne vidi več na čelu vlade, če ne bo imela podpore v stranki, ter napovedi koalicijskih partnerjev, da bodo v primeru Jankovićeve zmage zapustili vladno koalicijo.

Vladna koalicija se je znašla pred razpadom, piše avstrijski časnik Der Standard. Avtorica Adelheid Wölfl povzema tudi izjave Bratuškove na kongresu in spomni, da je 44-letni premierki uspelo to, kar ni uspelo njenim predhodnikom, namreč Slovenijo gospodarsko in politično v določeni meri znova spraviti na noge. Pod zelo pragmatično vodeno vlado Bratuškove je bila ustanovljena slaba banka, na katero so bila prenešena slaba posojila, Slovenija pa se je tako izognila pomoči trojke.

Sloveniji se obeta nova vladna kriza, poroča avstrijska televizija ORF ter pojasnjuje, da je do boja za oblast prišlo zaradi osebnih in političnih nasprotij. Janković je politični boter Bratuškove, vendar je bil njun odnos že dlje časa načet. Janković nasprotuje načinu sanacije bank in načrtovani privatizaciji, v kar je Bratuškova privolila upoštevajoč zahteve ostalih koalicijskih partnerjev. Navajajo, da je malo verjetno, da bo zaradi poraza vidno prizadeta Bratuškova prisluhnila Jankovićevemu pozivu in ostala premierka. Slovenija je tako znova zdrsnila v politično krizo, ki si je zaradi svojega težkega socialnega položaja ne more privoščiti.

Avstrijska APA je objavila več novic. Med drugim piše, da se slovenski premierki ni izšla igra pokra. Premierka Alenka Bratušek je na volilnem kongresu vladajoče stranke PS vse stavila na eno karto. V boju za predsedniški položaj v stranki je zastavila premierski stolček, a se ji tvegana igra pokra ni izšla, poudarja APA. Po njenem porazu je sedaj pričakovati, da bo 44-letna Bratuškova odstopila kot premierka, kakšna pa bo njena nadaljnja politična kariera, pa še ni znano. Doslej namreč tega ni želela razkriti, navaja APA.

V ločeni vesti APA še piše, da se ljubljanski župan, 61-letni Zoran Janković vrača v slovensko nacionalno politiko in to navkljub neštetim svarilom o novi politični krizi. Janković svoje vrnitve na čelo PS ne more praznovati neskaljeno. Njegova osebna zmaga namreč pomeni hkrati poraz za njegovo stranko: zaradi njegove vrnitve bo PS najverjetneje po dobrem letu izgubila primat v levosredinski vladi, piše APA.

Nemška tiskovna agencija Dpa je kmalu po objavi rezultatov glasovanja objavila krajšo vest, da je vlada v Sloveniji, članici območja evra, tik pred koncem, saj je premierka Alenka Bratušek izgubila predsedniški položaj v največji koalicijski stranki, Pozitivni Sloveniji. Na izrednem kongresu je za njeno razrešitev z mesta predsednice stranke glasovalo 422 od 760 članov stranke, za novega predsednika stranke pa je bil izvoljen ustanovitelj stranke Zoran Janković, navaja dpa.

V daljši vesti je dpa med drugim še zapisala, da je Janković Bratuškovi na kongresu stranke očital zgrešeno gospodarsko politiko. Finančni strokovnjakinji je sicer v zadnjih mesecih uspelo, da je preprečila bankrot države, prav tako država tudi ni potrebovala denarja iz reševalnega mehanizma ESM. Vsekakor pa še ni rešen slab položaj državnega bančnega sektorja, prav tako je še izostala reforma pokojninskega sistema in trga dela ter sanacija državnih financ, še piše dpa.

V angleški različici novice dpa poudarja, da so se z izgubo podpore Bratuškove v njeni stranki v državi, ki se otepa z gospodarskimi težavami, povečali obeti za krizo in predčasne volitve.

Podobno poroča tudi francoska AFP, ki poudarja, da je Bratuškova po 13 mesecih na čelu stranke danes izgubila predsedniški položaj v stranki, s čimer se je majhna država območja evra ponovno pogreznila v politično krizo. AFP ob tem navaja še napoved Bratuškove pred glasovanjem, da bo brez podpore v lastni stranki odstopila s premierskega položaja.

Hrvaška Hina je objavila daljšo vest o zmagi Jankovića in ob tem zapisala, da je volilna komisija v soboto zgodaj zjutraj objavila, da je Janković dobil podporo 422 delegatov na kongresu oziroma 55,53 odstotka glasov podpore, za Bratuškova pa je glasovalo 338 delegatov.

»Mogoče in bilo bi tudi pravilno, da imamo še naprej predsednico vlade, ki je dobro opravila svojo vlogo,« je po zmagi dejal Janković in tako Bratuškovo pozval, naj ne odstopi s premierskega položaja, kot je napovedala pred kongresom v primeru, če ne bo dobila zadostne podpore, da še naprej ostane predsednica stranke, povzema Hina.

Med drugim dodaja, da slovenski politični analitiki sedaj ocenjujejo, da je nadaljnji razvoj političnih razmer v Sloveniji odvisen od koalicijskih partnerjev Pozitivne Slovenije v vladi, saj so nekateri od njih napovedali odhod iz vlade, če bo stranko prevzel Janković.

Srbski Tanjug je prek Reutersa objavil krajšo vest o tem, da je okoli 2000 članov Pozitivne Slovenije na kongresu na Brdu pri Kranju izglasovalo, da bo novi predsednik stranke ljubljanski župan Zoran Janković, ki je na tem položaju zamenjal premierko Alenko Bratušek. Tanjug med drugim še piše, da je bil Janković tik pred kongresom deležen pritiska, naj umakne svoje kandidaturo in tako prepreči politično destabilizacijo in očiten razkol v strank pred volitvami v Evropski parlament; med drugim ga je k umiku kandidature pozvalo več vidnih osebnosti, ki so ga leta 2011 podprli za premiera, med njim bivši predsednik države Milan Kučan.