Türk in Janša sta se sešla. Prvič doslej?

Pogovarjala sta se o aktualnih razmerah.

Objavljeno
27. avgust 2012 19.17
M. Č.,  Delo.si
M. Č., Delo.si
Ljubljana - Na delovnem pogovoru sta se sešla predsednik republike Danilo Türk in predsednik vlade Janez Janša. Janša je predsednika republike seznanil z vladnimi ocenami stanja, Türk pa je poudaril nujnost ukrepov za zagon gospodarske rasti in pomen pričakovane razprave o strukturnih reformah, zlasti o pokojninski in reformi delovnopravnih razmerij.

Iz urada predsednika republike so sporočili, da sta se sešla na Türkovo pobudo. S predsednikom vlade se je želel sestati, da bi se pomenila o aktualnih političnih in gospodarskih razmerah v državi.

Predsednik je bil med drugim zaskrbljen zaradi nizke javnomnenjske podpore vladi, povzema Slovenska tiskovna agencija. Po njegovo otežuje iskanje dogovora in podporo vseh družbenih skupin. Opozoril pa je na nujnost dialoga s socialnimi partnerji, ki je bistven pogoj za dober sporazum in uspešno reformo.

Prvi skupni delovni sestanek?

Kaže, da je današnje srečanje predsednika države in predsednika vlade pravzaprav prvo po parlamentarnih volitvah. V junijskem intervjuju za Sobotno prilogo je Danilo Türk dejal: »Predsednik vlade me je poklical ob eni kadrovski rešitvi, sicer pa me ni klical. Sam pa sem večkrat povedal, da so moja vrata vedno odprta.« Tako je namreč odgovoril na vprašanje, ali s predsednikom vlade sploh komunicirata.