Türk je poslance pozval k strpnemu dialogu

Predsednik republike Danilo Türk je je nagovoril zbrane poslance na prvi seji DZ šestega mandatnega obdobja.

Objavljeno
21. december 2011 09.30
Posodobljeno
21. december 2011 09.30
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - »Danes je pomemben dan. Pred očmi naše javnosti in države se konstituira državni zbor, ki mu je ponujena enkratna priložnost, da odpre novo poglavje v naši zgodovini,« je predsednik republike Danilo Türk nagovoril zbrane poslance na prvi seji DZ šestega mandatnega obdobja.

Prepričan je, da potrebujemo resne spremembe. Poudaril je, da bo treba v prihodnje delati drugače in bolje. Novim in starim poslancem je dejal, da imamo priložnost, da dokažemo našo skupno politično zrelost. Ta je po njegovem prepričanju večja, kot jo kažejo dnevnopolitični spori in medijske afere. »Sedaj je čas, da se odmaknemo od teh zgodb in posvetimo bistvenim nalogam našega časa,« je še dejal.

Türk je tudi prepičan, da lahko proračunski primankljaj v nekaj letih zmanjšamo na ravni, ki jih predvideva fiskalni dogovor v okviru Evropske unije.

»V gospodarskih temah je treba doseči višjo raven strokovne kompetentnosti in odgovornosti za odločitve, tako tiste, ki so potrebne za premagovanje krize, kot tudi za tiste, ki bodo določale naš dolgoročni razvoj. Bolj kot doslej se je treba posvetiti problematiki mladih, jim omogočiti, da zaživijo samostojno življenje, si ustvarijo družine in se produktivno vključijo v razvoj naše družbe. Potrebujemo več pravičnosti ter okrepitev vladavine prava in pravne države,« je še dejal.

Državni zbor mora po mnenju Türka postati mesto strpnega dialoga, odgovornih pogajanj in premišljenih odločitev. V ospredju mora biti skupni interes in ne strankarska priigravanja.