Türk: Kdor ne spoštuje korenin državnosti, ne spoštuje države

Erjavec in Pahor obžalujeta odločitev vlade o državni proslavi, zato jo pozivata, naj še enkrat resno razmisli.

Objavljeno
21. junij 2012 17.47
Posodobljeno
21. junij 2012 19.06
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk je ob Dnevu državnosti priredil sprejem vidnih ljudi iz časa osamosvojitve ter članov veteranskih in domoljubnih organizacij Spomnil je, da letos mineva 20 let od vstopa Slovenija v Združene narode, poroča STA.

Türk je izpostavil, da je treba spoštovati vse pristne korenine naše državnosti in prispevke vseh, ki so sodelovali pri njenem nastajanju. Izpostavil je generala Maistra in njegove borce za severno mejo, gibanje Tigr, borce narodnoosvobodilnega boja in vse tiste, ki so pri nastajanju slovenske državnosti postali invalidi. Posebej je izpostavil tudi spoštovanje dosežkov osamosvojitvene vojne.

Türk: To je nespametno in poniglavo

Predsednik republikeje povedal, da je generalni sekretar njegovega urada pisal organizatorjem proslave in se zavzel, da bi se zadeva rešila na pameten način, vendar ni dobil nobenega odgovora. Proslave se bo udeležil.

»Odločitev organizatorjev ocenjuje kot nespametno in na nek način poniglavo. Takšna gesta organizatorjev narod po nepotrebnem deli«, je dejal.

Gutman: Vsi dogodki so vredni spoštovanja

Nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman ocenjuje, da je stvar organizatorjev, koga povabiti na proslavo, meni pa, da je slovenska zgodovina zelo dolga in da so vsi dogodki, ki so pripeljali do samostojnosti, vredni spoštovanja.

Erjavec: Z vlado se tako nismo dogovorili

Pred jutrišnjo državno proslavo, ki med drugim povzroča precej ogorčenja zaradi selekcije gostov, vlada pa pravi, da je razlog, ker praporščaki nosijo slovenske simbole iz nekdanje SFRJ, na katerih je tudi rdeča zvezda, je predsednik Desusa Karl Erjavec danes jasno povedal, da »ni prav, da na državni proslavi ne sodelujejo vsi tisti, ki so prispevali, da imamo danes svojo državo.«

Kot je dejal Erjavec, se je o odločitvi vlade pogovarjal s premierom Janezom Janšo, a nista našla skupne rešitve. Spomnil je, da so se pred vstopom v Janševo vlado dogovorili, da ne bodo odpirali ideoloških tem. »Če se bo to nadaljevalo, bomo v Desusu razmislili, ali je to tisto, kar smo pričakovali.«

Pahor: Na proslavo bom prišel

Nekdanji predsednik SD in predsedniški kandidat Borut Pahor se ne strinja z odločitvijo vlade. »Napačno je, da na proslavo ob dnevu državnosti nekatera veteranska združenja niso dobrodošla s svojimi simboli.« Pahor meni, da je še čas, da organizator resno razmisli, »kako bo stvari zastavil tako, da se bomo na slavnostni dan počutili ponosne na to, da živimo v tej državi.

Zver je izpostavil predvsem rabo simbolov

Predsedniški kandidat Milan Zver je o proslavi dejal: »Kolikor mi je znano, gre za to, da so povabili samo tiste veteranske organizacije, ki so sodelovale v vojni za Slovenijo oziroma v tistem času. Ob drugih priložnostih bodo verjetno druge vabili,« je dejal.

Spomnil je, da je ustava razglasila SFRJ in njene simbole za neustavne oziroma nezakonite. Ob tem je izpostavil »mnogi Slovenke in Slovenci so padli pod streli vojakov, ki so nosili še simbole stare države.«

Janković: Na proslavo bom prišel

»Vlada je ponovno pokazala, kako si predstavlja ugrabitev države. Kako si lahko nekdo predstavlja praznovanje dneva državnosti brez tistih, ki so omogočili, da danes živimo v samostojni in neodvisni Sloveniji,« je dejal ljubljanski župan in predsednik PS.

Janković je kot župan vse praporščake pozval, naj pridejo na proslavo, občina pa bo zagotovila zadostno število klopi, da bodo vsi lahko sedeli.