Tusk in Cerar za schengen in pomoč Grčiji

Predsednik Evropskega sveta v državah zahodnobalkanske poti išče konsenz o reševanju begunske krize.

Objavljeno
01. marec 2016 21.09
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ljubljana – Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je v iskanju skupnega evropskega odgovora na begunsko krizo danes začel s turnejo po državah zahodnobalkanske poti. Najprej se je ustavil na Dunaju, popoldan pa se je na Brdu pri Kranju srečal s premiero Mirom Cerarjem.

Zavzela sta se za učinkovito izvajanje schengenskega režima in pomoč Grčiji pri varovanju zunanjih meja, pa tudi za skupno evropsko rešitev. »A dokler te skupne rešitve še nimamo učinkovito izdelane in implementirane, je pomembno, da se pač zatekamo k vsem tistim rešitvam, ki vodijo v to smer,« je dejal Cerar.

Tusk je ob tem spomnil na pomembnost dogovora s Turčijo, ki po njegovih besedah nima alternative.

Nocoj ima na programu še delovno večerjo s slovenskim premierjem, v sredo pa bo obiskal sprejemni center na Dobovi.

Tusk bo jutri obiskal še sprejemni center na Dobovi, nato pa bo pot nadaljeval na Hrvaško, v Makedonijo in Grčijo, turnejo – gre za priprave na izredni vrh EU-Turčija, 7. marca, in vrh EU, 17. in 18. marca – pa bo sklenil v Ankari.

Ponedeljkov vrh naj bi bil neuraden rok, do katerega naj bi bile države vzdolž balkanske poti pripravljene čakati na rezultate sodelovanja s Turčijo, preden začnejo same izvajati stroge ukrepe za zajezitev migracijskega toka.