»Ukvarjamo se samo z 0,5 odstotki arhiva«

Dan odprtih vrat Arhiva RS: Hrani 20.289 tekočih metrov arhivskega spisovnega gradiva.

Objavljeno
02. junij 2014 21.14
arhivi
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Predsednica vlade Alenka Bratušek si je skupaj z ministrom za kulturo Urošem Grilcem, ministrom za finance Urošem Čuferjem in obrambnim ministrom Romanom Jakičem ob dnevu odprtih vrat ogledala arhive RS. 

Vodstvo arhiva je gostom predstavilo svoje prostore in dragoceno gradivo, ki ga hrani v arhivskih depojih, med drugim tudi arhivsko gradivo nekdanje SDV.

Bratuškova je nekaj besed namenila tudi bližajočemu se referendumu o arhivski noveli. »Arhivi bodo z novelo zakona postali odprti, Slovenija pa bo dobila modern in evropsko primerljiv zakon.«

»V tem pred referendumskem času se celotna debata o arhivih zgošča na 0,5 odstotka vsega gradiva, ki ga hranijo arhivi, na gradivo SDV, ki je nastalo pred 17. majem 1990,« je dejal Uroš Grilc. Podobno je dejala tudi Bratuškova, ki je poudarila, da premalo poudarjamo, kakšno bogastvo se nahaja v slovenskih arhivih. »Celotna država se na žalost, ne po naši krivdi, ukvarja z manj kot pol procenta arhivskega gradiva. «

Minister za kulturo bo sicer v okviru dnevov odprtih vrat obiskal vse slovenske arhive, s čemer želi opozoriti na njihovo vlogo v družbi ter pomen za vsakega posameznika, s kakšnimi realnimi težavam se soočajo, in kakšne izzive zanje prinaša prihodnost.

Grilc je prepričan, da novela o kateri bodo volivci odločali to nedeljo, prinaša dobre, evropsko primerljive novosti in odpravlja vse stopnje tajnosti. Poudaril je, da bo prvič dostopno vso gradivo, ki je nastalo pred 17. majem 1990, saj bo dostopno tudi gradivo predsedstva, sekretariata itn, kar do zdaj ni bilo.

Ker novela oži nabor občutljivih osebnih podatkov, bo od tega gradiva prosto dostopnega 75 odstotkov, po sedanjem zakonu pa ga je le pet odstotkov, je dejal Grilc.

Novela prinaša tudi cenejšo in učinkovito hrambo elektronskega gradiva. »Sedanji zakon je povozil čas, zato se moramo 8. junija udeležiti referenduma in glasovati za novelo, s čemer bomo dali zagotovila, da bo arhivska zakonodaja ujela korak s časom,« je še poudaril. 

Arhiv hrani 20.289 tekočih metrov arhivskega spisovnega gradiva, od tega je bilo v letu 2013 pridobljenih 228 tekočih metrov gradiva. Arhiv hrani tudi arhivsko gradivo na posebnih formatih in drugih nosilcih, kot so na primer film, fotografije, mikrofilmske zapise, zemljevide, razne nosilce zvoka in drugo.

Arhiv uporabnikom posreduje gradivo v pravne in raziskovalne namene, v letu 2013 je bilo izdanih 267 potrdil in sicer predvsem za denacionalizacijo, žrtve vojnega nasilja, državljanstvo, šolanje, delovno dobo.

Arhivsko gradivo za znanstveno-raziskovalne namene je v letu 2013 potrebovalo 1074 uporabnikov, zaradi pravnega interesa pa 265 uporabnikov.

Ob uveljavitvi novele arhivskega zakona bi po besedah direktorja arhiva Bojana Cvelfarja odpravili pomanjkljivosti in težave, ki so se pojavile pri varovanju digitalnega gradiva, razširili možnost lastnega varstva arhivskega gradiva ter k ustreznemu varovanju arhivskega gradiva zavezali tudi parlamentarne politične stranke. Za arhivsko gradivo nekdanje SDV, za katerega v javnosti trenutno vlada največje zanimanje, pa uveljavitev novele praktično pomeni večjo javno dostopnost, ki bi jo zagotavljali predvsem prek svetovnega spleta.