Umik protestne blokade zakonov

Sindikat delavcev migrantov s potezo dobre volje poslal zakona k predsedniku republike.

Objavljeno
21. marec 2016 16.20
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Za odstop od zbiranja 40.000 podpisov za referenduma o kar dveh zakonih se je v nedeljo odločil Sindikat delavcev migrantov Slovenije. Da ne nameravajo več blokirati uveljavitve zakona o mednarodni zaščiti (azilu) in novele medijskega zakona, so včeraj že obvestili državni zbor.

Za umik zbiranja podpisov so se v sindikati migrantov, ki ga vodi Dušan Cvetko, odločili, ker jih je pred dobrim tednom sprejel premier Miro Cerar. Premier se je takrat po oceni sindikata obvezal, da bo bedel nad pogajanji in pri pripravi predloga za zakonsko vzdržno rešitev. Poiskati jo bodo skušali, so se dogovorili na kakšni dve uri dolgem sestanku v treh tednih, ko bo znova sestanek pri premieru. Do takrat potekajo pogovori med sindikatom in ministrstvom za finance, v katerih iščejo za obe strani sprejemljive rešitve.

Od postopkov zbiranja 40.000 podpisov za referenduma je sindikat migrantov med temi usklajevanji odstopil, da bi s tem dokazali, da verjamejo v dogovarjanje, ki ga je sprožil premier. Podpise za referenduma bi, če ne bi odstopili, lahko zbirali do srede aprila. Malo verjetno se zdi, da bi podpise tudi zbrali. Namen je bil predvsem pritegniti pozornost, ne pa res ustaviti zakona. Če bi podpise morebiti celo zbrali, pa bi referenduma verjetno izgubili, ker zmage po spremenjeni ustavni ureditvi ni preprosto doseči.

Da lahko kadarkorkoli umaknejo referendumski pobudi, je sindikat delavcev migrantov pred dvema tednoma opozoril tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Po umiku bo Brglez vse upravne enote po državi obvestil, da ustavijo postopke povezane z zbiranjem referendumskih podpisov. Nov zakon o mednarodni zaščiti in novelo zakona o medijih pa bo lahko predsednik državnega zbora tudi takoj poslal v podpis predsedniku republike Borutu Pahorju in s tem v objavo v uradnem listu.

Spremenjena in delno zaostrena azilna zakonodaja bo začela veljati 30 dni po objavi v uradnem listu, novela medijskega zakona, ob kateri je bilo največ polemik zaradi višanja kvot predvajanja domače glasbe, pa v dveh tednih.