Upokojenci podjetniki na ustavno presojo

Dvaintrideset poslancem se zdi sporno, da ljudje, ki izpolnjujejo pogoje, izgubijo del pokojnine, če delajo

Objavljeno
12. februar 2016 16.55
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana - Profesor lahko tudi po upokojitvi še predava z avtorsko pogodbo, težko pa si je predstavljati parketarja, ki vam na avtorsko pogodbo polaga parket. Tako je poslanec SDS Marko Pogačnik ponazoril, zakaj se mu zdi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) nepravičen.


Dvaintrideset poslancev SDS, NSi, skupine nepovezanih in narodnosti so se podpisali pod pobudo za ustavno presojo 40., 108. in 116. člena ZPIZ, ki določajo, da morajo upokojenci zamrzniti delež pokojnine, če želijo še naprej opravljati dejavnost kot samostojni podjetniki ali družbeniki, ki so hkrati poslovodne osebe v d.o.o.-jih. Kdor želi prejemati celo pokojnino, se je moral do 31. januarja izbrisati iz poslovnega registra, sicer pa je prijaviti v zavarovanje za 2 uri na dan in dobiti 75 odstotkov pokojnine. »Zakonu očitamo kršitev načela zaupanja v pravo in kršitev pričakovanih pravic; enakosti pred zakonom in prepoved diskriminacije; pravice do zasebne lastnine in dedovanja; pravice do socialne varnosti in pravice do pokojnine. Pomeni poseg v pravico do svobodne podjetniške pobude,« je naštel Marko Pogačnik in poudaril, da zakon močno odstopa od pravnih praks, ki jih poznajo ostale države EU. Z njim je, po njegovih besedah, viden negativni odnos vlade Mira Cerarja do podjetništva. Mateju Toninu iz NSi pa se ne zdi logično, da država omejuje delo ljudi, ki so izpolnili pogoje in si zaslužili pokojnino, saj bi tako še naprej plačevali davke in prispevke ter prispevali v pokojninsko blagajno. Zlasti Obrtni zbornici Slovenije se zdijo nova določila nesprejemljiva in so si prizadevali za vložitev ustavne presoje.

Bili so za, zdaj so proti

»Z vsebino pobude še nismo seznanjeni, se bomo pa do nje opredelili, ko nas bo k temu pozvalo ustavno sodišče. Sem pa malce zbegan. Pokojninska reforma je bila sprejeta s soglasjem vseh socialnih partnerjev in s skoraj plebiscitarno podporo poslancev leta 2012, ko je bil minister iz SDS. Edino, kar se je zdaj spremenilo, je, da se je izteklo prehodno obdobje, ko so veljale izjeme. Zagotovili smo enako obravnavo vseh zavezancev in upokojencev. Za zahtevo Obrtne zbornice Slovenije, naj bodo samostojni podjetniki še najprej izjeme, ni bilo soglasja zavezancev, ki so tisti, ki prispevajo v pokojninsko blagajno. Vsako stvar usklajujemo z vsemi deležniki, kar nas včasih pripelje na rob operativnosti. Da potem, ko dosežemo soglasje, dve strani - torej obrtna zbornica ter poslanci SDS in NSi - to izpodbijajo, je nenavadna praksa, ki je drugod ne poznajo,« je komentiral Peter Pogačar, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Po podatkih ZPIZ je od 1830 upokojencev svoj status do 31. januarja 2016 uskladilo 1512 - 600 se jih je prijavilo v zavarovanje za 2 uri, kar posledično pomeni izplačevanje sorazmernega dela pokojnine v višini 75 odstotkov, 794 se jih je odločilo za izbris iz poslovnega registra, 118 pa za izstop zastopnika oziroma prehod iz položaja direktorja v položaj prokurista. Statusa ni uskladilo 318 upokojencev, kar pomeni, da jim bo ugotovljena lastnost zavarovanca po uradni dolžnosti od 1. januarja 2016 dalje za dve uri dnevno.