Uradni obisk v Sloveniji: z litovsko predsednico o begunski krizi

Litva je med prvimi članicami EU, ki so v Slovenijo napotile kontingente policistov za varovanje meja.

Objavljeno
29. februar 2016 19.34
Mo. B.
Mo. B.

Ljubljana – Na dvodnevni obisk Slovenije je danes na povabilo predsednika Boruta Pahorja pripotovala litovska predsednica Dalio Grybauskaitė. Osrednja tema srečanj, najprej s predsednikom Pahorjem, nato pa še premierom Mirom Cerarjem in predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom, je bilo vprašanje beguncev in migrantov na tako imenovani balkanski poti.

Vsi trije sogovorniki so se gostji zahvalili, ker je Litva kot ena prvih članic EU v Slovenijo napotila kontingente policistov za varovanje meja. Strinjali so se, da je pravi odgovor na begunsko vprašanje skupna evropska politika, še posebej na področju učinkovitejšega nadzora na mejah schengenskega območja.

Predsednik Pahor je ob tem še poudaril, da imata državi, kot članici EU in Nata, zelo sorodna stališča. Obe državi se po njegovih besedah zavedata, da je oblikovanje skupne evropske politike do begunske krize eden od pogojev, da se ohranita mir in varnost v celotni EU.

Foto: Leon Vidic/Delo

Milan Brglez ji je ob tem pojasnil, da je Slovenija zdaj v drugi fazi begunske krize, ko se meje deloma zapirajo, ob tem pa poudaril, da je treba prišlekom zagotoviti vsaj minimalne standard življenja. Predsednik DZ je ob tem dejal, da Slovenija podpira skupen evropski odziv v duhu solidarnosti ter da je trajnostne rešitve za migracije mogoče najti le z odpravo temeljnih vzrokov migracij.

Sogovorniki so odnose med državama tudi sicer ocenili kot dobre, a je možnosti za dodatno sodelovanje tako na političnem, gospodarskem kot kulturnem področju še veliko. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je blagovna menjava Slovenije z Litvo je zelo skromna (v letu 2014 je dosegla 114 milijonov evrov), kljub temu pa je Litva najpomembnejši trgovinski partner Slovenije med baltskimi državami.

Predsednica bo jutri obiskala še mejni prehod Dobova, kjer delujejo litovski policisti, in tamkajšnji sprejemni center za begunce. Obisk pa bo sklenila z ogledom Postojnske jame in odkritjem klopi prijateljstva.