US: Finančna preiskava proti Janši se lahko nadaljuje

Rajko Janša ni uspel s pritožbo na US. Janez Janša: Gre za 167. ukrep, ki ga je sprožila mafija.

Objavljeno
26. januar 2015 18.02
Janez Janša, Urška Bačovnik in Zmago Skobir na otvoritvi prenovljenega potniškega terminala na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana − Če je prvak SDS Janez Janša pred več kot letom in pol trdil, da je odredba specializiranega državnega tožilstva o finančni preiskavi neustavna, je po odločitvi ustavnega sodišča to težko trditi. Javnosti manj znano je, da je ustavno sodišče v četrtek zavrglo pritožbo Rajka Janše, brata Janeza Janše, ki je hotel sprožiti ustavno presojo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Specializirano državno tožilstvo je oktobra 2013 na podlagi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije o nepojasnjenem izvoru premoženja sprožilo finančno preiskavo v primeru predsednika SDS Janeza Janše in nekaterih posameznikov iz njegove družine. V preiskavi so se znašli Janšev brat Rajko Janša, žena Urška Bačovnik Janša in njena sestrična Nataša Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša. Odredbo, ki je ne bi smeli objaviti, ker gre v tem primeru za tajni postopek, so objavili na spletnem portalu Politikis (spada v medijsko omrežje SDS) in kot taka je postala predmet ustavne pritožbe. Ustavno sodišče je soglasno zavrglo obravnavo primera, ker da Rajko Janša ni izkazal pravnega interesa.

Janez Janša je odredbo o finančni preiskavi pred letom dni pospremil z izjavo, da je »nezakonita in neustavna« in da gre za tajni predkazenski postopek, proti kateremu ni nobenega pravnega varstva. Ko so ga mediji po odločitvi US, da zavrže obravnavo pritožbe njegovega brata, vprašali, kako komentira to, pa je dejal: »Ta finančna preiskava je 167. ukrep, ki ga je mafija sprožila proti meni v zadnjih letih.«

Finančna preiskava Janeza Janše in povezanih oseb se je sicer začela septembra ali oktobra 2013 in bi morala biti končana v letu dni. Vendar zakon, ki ureja to vprašanje, dopušča, da se preiskava iz objektivnih razlogov podaljša za še  pol leta. Po neuradnih informacijah časopisne hiše Dnevnik naj bi se zgodilo ravno to, in sicer da se je finančna preiskava podaljšala, zaključena pa naj bi bila aprila letos.