US: Ta mesec nepremičninski davek, po tem še banke

Hitro in zato slabo premišljeno odločanje kaže odnos do ustavnosti, opozarja predsednik ustavnega sodišča.

Objavljeno
17. marec 2014 15.11
Posodobljeno
17. marec 2014 15.32
NEWZEALAND-HOUSING/
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Do konca tega meseca,« je predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič odgovoril, kdaj bodo odločili o ustavnost davka na nepremičnine. Po tem bodo začeli razpravo o bančnih obveznicah.

Miroslav Mozetič, ki je danes predstavil poročilo o delu ustavnega sodišča v lanskem letu, je ocenil, da bi o ustavnosti razlastninenja imetnikov obveznic saniranih bank lahko odločili do poletja. Dolgo bo trajalo, če bodo ob dilemah novele zakona o bančništvu za razlago rabe evropskega prava zaprosili Sodišče Evropske unije v Luxembourgu.

Pri nepremičninskem davku, kjer so odločitev do konca tega meseca napovedovali že doslej, je Mozetič dejal, da bodo sodbo, ker je bila o primeru javna obravnava, skoraj zanesljivo tudi javno razglasili.

Zakon o obdavčitvi nepremičnin in novela zakona o bančništvu, oboje je koalicija uzakonila po nujnem postopku, sta primera zakonov, ob kakršnih ustavno sodišče že dolgo opozarja na neprimeren odnos do ustavnosti, je dejal Mozetič.

Podoben primer je bil v času prejšnje vlade zakon o uravnoteženju javnih financ. V parlamentu se premalo posvečajo pripravi predlogov, iskanju najprimernejših rešitev, ki bodo skladne z ustavo. Hitro in slabo premišljeno odločanje se velikokrat odseva v neustavnosti rešitev, je Mozetič k drugačnemu ravnanju pozval vlado in DZ.

O lokalni ravni pa je dejal, da občine za javne ceste še razglašajo poti, pri katerih niso niti preverile, ali so lastnice zemljišč. Jasno je, da takega odloka občina ne sme sprejeti, ustavno sodišče je že velikokrat odločilo, da je takšno ravnanje neustavno, a se še dogaja, je opozoril.

Število zadev, o katerih ustavno sodišče še ni odločilo, se je konec lanskega let zmanjšalo pod tisoč, je opozoril Mozetič, sodniki so tudi lani rešili več zadev, kot je bilo pripada, povprečno postopek pred ustavnim sodiščem traja približno tričetrt leta.

V zadnjih letih se zmanjšuje število ustavnih pritožb, ne pa število zahtev za presojo ustavnosti zakonov. »Delujemo na meji,« je generalni sekretar Sebastian Nerad opozoril, da rezerv za dodatno varčevanje ustavno sodišče nima. Del podatkov o delu US predstavljamo grafično.

Tudi v letošnjem poročilu je kot najstarejši primer nespoštovanja sodb US opisana občina Koper. Z morebitno ustanovitvijo občine Ankaran z letošnjimi lokalnimi volitvami sodba iz leta 1998 ne bo v celoti spoštovana, je ocenil Mozetič, a pritrdilno odgovoril, da pa Kopra po tem verjetno ne bo več v poročilih. Poročilo opozarja, da kljub sodbi v energetskem zakonu še ni višine omrežnin, v visokošolskem zakonu ne, ali je izredni študij del javne službe, celo zakona o parlamentarni preiskavi, ki omogoča zlorabe, DZ še ni popravil.