US: Prisilno upokojevanje je bilo diskriminatorno do žensk

Sodniki so bili soglasni, da je bil Zujf pri prisilnem upokojevanju diskriminatoren do žensk. Krivico popraviti v pol leta.

Objavljeno
17. december 2013 13.10
Ustavno sodišče
Peter Jančič, notranja politika, Pi. K., Delo.si
Peter Jančič, notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Prisilno upokojevanje javnih uslužbencev, ki ga ja parlament določil lani v zakonu za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), je bilo diskriminatorno do žensk, je ugotovilo ustavno sodišče, ki pa člena o prisilnem upokojevanju javnih uslužbencev ni razveljavilo.

Državnemu zboru je ustavno sodišče naložilo, naj ureditev v pol leta popravi in odpravi krivico do nežnejšega spola.

Ženske po pokojninskem zakonu prej izpolnijo pogoje za upokojitev in so se morale zato prej tudi upokojiti.

Dokler zakon (Zujf) ne bo popravljen, bo uslužbenke mogoče upokojiti šele, ko izpolnijo enake pogoje za upokojitev kot veljajo za moške, je v sodbi določilo ustavno sodišče.

Varuhinja človekovih pravic deloma uspešna

Spor proti prisilnemu upokojevanju v javnem sektorju je lani sprožila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki je predlagala tudi začasno zadržanje zakona, a tega sodniki lani niso storili, v danes razglašeni sodbi pa so ji pritrdili le pri položaju žensk.

Čebašek Travnikova je spor sprožila tudi, ker je ureditev po njeni oceni v neenak položaj postavila starejše uslužbence v primerjavi z mlajšimi, ki bodo pogoje za upokojitev izpolnili v prihodnosti, a jih takrat ne bo doletela ista »sankcija«. Ureditev je po oceni varuhinje posegla tudi v ustavno zagotovljeno avtonomijo univerz, ker je veljala tudi zanje. A pri tem ji sodišče ni pritrdilo.

Kako so glasovali

Vseh devet ustavnih sodnikov je soglasno odločilo, da je bil zakon pri prisilnem upokojevanju diskriminatoren do žensk. Z odločitvijo, da mora parlament napako popraviti v pol leta in da do takrat za ženske že veljajo enaka pravila kot za moške, se je strinjalo osem sodnikov, sodnica Dunja Jadek Pensa je bila proti. Za sodbo, da prisilno upokojevanje javnih uslužbencev sicer ni bilo neustavno, je glasovalo šest sodnikov, tri sodnice Dunja Jadek Pensa, Etelke Korpič Horvat in Jadranka Sovdatov so bile proti.

Somolič: Kako se bo krivica popravila?

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je zadovoljen z odločitvijo ustavnega sodišča v delu, ki se nanaša na javne uslužbenke. Kot je dodal, pa jim sodišče žal ni pritrdilo v delu, da je prisilno upokojevanje v nasprotju tudi z drugimi pravnimi normami.

Opozoril je tudi, da je z odločbo nastala dilema, kako bo pri teh javnih uslužbenkah zakonodajalec popravil krivico. Tu Semolič pričakuje kar nekaj pravnih problemov.