»Usoda SDS je tesno povezana z usodo Janeza Janše«

Makarovič: Razkolov v SDS ni, krivica do Janše jo krepi. Pribac: Kljub vsemu je kazen za večino dokaz, da ni dotakljivih.

Objavljeno
20. junij 2014 22.48
Janez Janša, Dob
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Obsodba in prestajanje kazni zaradi korupcije za vsakega politika v demokratičnih družbah običajno predstavlja tudi konec politične poti. Pomeni zapor za Janeza Janšo tudi počasno usihanje stranke SDS, ki jo vodi že 21 let? Vodstvo stranke je doslej zatrjevalo, da bodo še močnejši.

Profesor na Fakulteti za uporabne družbene vede v Novi Gorici Matej Makarovič pravi, da ni nobenih znakov, ki bi kazali na razkol v stranki. »Sklicevanje na krivico, ki je storjena njenemu predsedniku, jo kvečjemu krepi. Volivci, ki so v tem trenutku še povsem neopredeljeni, najbrž ne bodo volili SDS zato, ker je njen voditelj po krivici zaprt, ampak zaradi tega, kar je sposobna ponuditi. Če volivci ne bodo zaznali tega drugega, bo SDS sicer močna, ne pa tudi zmagovita stranka,« meni Makarovič.

Dejstvo, da je pomemben tekmec odstranjen, lahko koristi levici, dodaja, a lahko strankam s tega političnega pola tudi odvzame ves mobilizacijski potencial, ki je bil zgrajen na predstavi o grožnji, ki naj bi jo predstavljal Janša. »Kako naj bo Janša grožnja, če je pa v zaporu in s tem praktično prisilno izločen iz politike,« se še sprašuje Makarovič.

Ena stranka, en predsednik

Pričakovati je, da bodo neposredni učinki dejstva, da gre predsednik SDS Janez Janša v zapor, na rejtinge stranke ugodni, je prepričan filozof Igor Pribac. »Volilni rezultat SDS ne bo bistveno drugačen, kot bi bil, če Janša ne bi bil spoznan za krivega in zaprt, bo pa močno spremenjena struktura njegovih podpornikov in še bolj ugled te stranke v očeh drugih strank in širše javnosti,« razmišlja Pribac.

Usodo stranke so po svoje v SDS zapečatili že na zadnjem kongresu stranke lanskega maja 2013, kjer so Janši delegati s skoraj enoglasno podporo podelili že sedmi mandat za vodenje stranke. »S tem so usodo stranke neločljivo povezali z njegovo. V tem trenutku je zato dokazovanje Janševe nedolžnosti jedro političnega programa SDS,« pravi filozof.

Pribac v zvezi s tem opozori na dodaten problem. »Medijska pozornost sodnim peripetijam v zadevi Patria je potisnila v globoko pozabo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije. Vtis je, da odhod na prestajanje kazni Janši briše tudi obremenilna poročila KPK. Vendar velika podpora, ki jo prejema Stanka Mira Cerarja, ki je politična, govori o nasprotnem. Za večino je odhod Janše v zapor – ne glede na končni razplet – dobrodošel dokaz, da postajamo družba, v kateri ni nedotakljivih,« meni Pribac.

Odhod Janše v zapor pa je za Makaroviča drugačno sporočilo. »Dejstvo, da se vodja opozicije znajde v zaporu tik pred volitvami, ne prispeva k podobi Slovenije kot normalne demokratične države, saj se to sicer dogaja le v državah, ki uporabljajo sodišča za podporo vladajočim garnituram,« je še prepričan Makarovič.