Usoda vladnega holdinga še nejasna; Desus postavlja pogoje

V Pozitivni Sloveniji predlagajo, da bi država vse svoje kapitalske naložbe prenesla v upravljanje državni družbi za upravljanje.

Objavljeno
06. julij 2012 14.18
Posodobljeno
06. julij 2012 14.18
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Pozitivna Slovenija je z vložitvijo zakona o upravljanju kapitalskih naložb v zakonodajni postopek preprečila hitro ukinitev AUKN in ustanovitev holdinga. S tem pa je prekrižala načrte vladi in finančnemu ministru Janezu Šušteršiču, ki mu grozi tudi interpelacija.

Janez Šušteršič je v četrtek po seji vlade izjavil, da bi zakon o ustanovitvi državnega holdinga, v okviru katerega bi upravljali celotno premoženje Republike Slovenije, lahko sprejeli že julija. Zaživel pa bi septembra, ko bi tudi ugasnila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Z njeno ukinitvijo se bodo najtežje sprijaznili v SD, saj so AUKN ustanovili v času vlade Boruta Pahorja in bili v predvolilni kampanji edini, ki so jo branili. Poslanec SD

Matevž Frangež je že napovedal, da bodo poskušali preprečiti namere vlade, da ustanovi novi holding, z ustavno presojo, interpelacijo in referendumom, če bo treba. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber namere vlade razume kot njeno jasno željo, da bi neposredno odločala o kapitalskih naložbah.

Odbor za monetarno politiko in finance je danes na pobudo SD začel razpravo o poročilu dela AUKN za lansko leto, a je predsednik odbora Andrej Šircelj (SDS) po desetih minutah sejo prekinil, ker se vlada do poročila še ni opredelila. Veber pravi, da bi koalicija očitno rada ukinila AUKN, še preden bi opravili razpravo o njenem delu: »Vlada se hoče izogniti razpravi in nadaljevati nepregledno upravljanje državnega premoženja.«

Proti nepremišljenim potezam

V Pozitivni Sloveniji nimajo težav z ukinitvijo AUKN. Takšno rešitev so zagovarjali že v predvolilni kampanji, pač pa nasprotujejo nepremišljenim in hitrim potezam vlade. Svoj zakon o upravljanju kapitalskih naložb so vložili, ker, kot je dejal prvak PS Zoran Janković, »želijo pomagati vladi pri oblikovanju najboljšega možnega modela upravljanja državnega premoženja«. Dobro bi bilo, pravijo, da bi si za ureditev teh razmer vzeli dovolj časa. Zato predlagajo za takšne primere predvideno splošno razpravo in večfazni zakonodajni postopek, ne pa sprejemanja zakonodaje čez noč, kot si želi vlada.

V PS bi radi s svojim zakonom tudi zavarovali premoženje obstoječih institucij, ki upravljajo vsega skupaj okoli devet milijard evrov v državni lasti, in preprečiti kadrovski cunami po državnih podjetjih, ker, kot pravi Janković, vladno kadrovanje spominja na čas prve Janševe vlade. V PS tudi opozarjajo, da je za ministre pomembno, da govorijo resnico, Šušteršič pa je po njihovem mnenju izgubil vso kredibilnost zaradi blamaže pri dokapitalizaciji NLB.

Koalicija neenotna, Desus postavlja pogoje

Razloge, da vlada še ni sprejela zakona o državnem holdingu, je iskati tudi v dejstvu, da vsebina še ni usklajena z vsemi koalicijskimi partnerji. S tem vprašanjem se bodo v torek na izvršilnem odboru stranke ukvarjali v Desusu, ki vztraja pri bolj natančnih definicijah v zakonu o razpolaganju s premoženjem Kapitalske družbe (Kad), da se deset odstotkov sredstev od prodanega državnega premoženja nameni za pokojninski sklad. Če rešitve prenosa lastništva Kada na novoustanovljeni holding ne bodo upoštevale teh zahtev, pojasnjuje vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša, zakona ne bodo podprli.