Ustanovni krst »slovenske Sirize«

Vstajniški stranki Solidarnosti bodo predsedovali Lubej, Mandelc 
in Tavčar Kranjčeva.

Objavljeno
14. december 2013 19.19
Ustanovitev stranke Solidarnost
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Odmevala je Zdravljica, krožile so misli o pravičnosti in krivičnosti iz Platonove Države, nato pa je 212 članov iz treh različnih civilnodružbenih gibanj ustanovilo prvo vstajniško stranko Solidarnost. Vodila jo bo trojica Uroš Lubej, Damjan Mandelc in Marina Tavčar Krajnc, ki napoveduje alternativo zdajšnjim političnim in ekonomskim elitam.

»Za nami je leto jeze in rušenja, zdaj je čas za povezovanje. Ne bomo stranka rdečih, črnih ali rumenih, ampak koalicija solidarnih,« je po soglasni izvolitvi tričlanskega predsedstva dejal Lubej in doživel gromek aplavz strankarskih kolegov. Ustanovni kongres je zaznamovalo zlasti navezovanje na lanski protestniški val in poudarjanje vstajniških korenin stranke, ki je ime povzela po gibanju poljskega demokratičnega prenovitelja Lecha Walese, vsebinsko pa močno spominja na grško protestniško koalicijo Siriza.

Precej pozornosti in ugibanj o domnevno težko premostljivih razlikah med člani posameznih struj v stranki je sprožila unikatna organizacijska shema Solidarnosti s tričlanskim predsedstvom. »Nobenih trenj ni. Zavestno smo se odločili, da ponudimo dva predsednika in predsednico, saj želimo biti antipod tako imenovanemu modelu 'fürerpartei' s strogo hierarhijo, ki vodi v nedemokratično odločanje,« je izbiro pojasnil Mandelc.

Vabilo Cerarju 
in Šoltesu ostaja

V politični novinki napovedujejo, da se kljub preoblikovanju v stranko ne nameravajo umakniti z ulic, če bi sledili novi protesti proti političnim elitam. Hkrati pa se je nanje že usul kup očitkov, da v svojih vrstah »skrivajo« številne nekdanje politike, prav tako soodgovorne za nastale razmere v državi. »Po slikah s kongresa sodeč, so eldeesovci solidarno pomagali ustanoviti novo vstajniško stranko,« je na twitterju zapisal nekdanji generalni sekretar LDS Uroš Petohleb.

Novopečena članica predsedstva Marina Tavčar Krajnc je odgovorila, da vsi politiki za seboj niso pustili slabih sledi, in kot primer navedla nekdanjega zdravstvenega ministra Dušana Kebra, zdaj člana izvršilnega odbora Solidarnosti.

Nova stranka se bo na volitvah prvič pomerila predvidoma prihodnjo pomlad v »bitki« za osem sedežev v evropskem parlamentu. Kandidatno listo bodo začeli sestavljati po novem letu, ostajajo pa odprti za povezovanje z drugimi nastajajočimi alternativami, tudi z gibanji nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa in pravnika Mira Cerarja.