Ustavite tisk glasovnic, če ustavni sodniki preložijo volitve!

Državna volilna komisija: Priprave na predčasne volitve so odvisne od današnje odločitve ustavnega sodišča.

Objavljeno
10. junij 2014 19.35
Posodobljeno
11. junij 2014 06.00
Ustavno sodišče
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – »Če ustavni sodniki prestavijo volitve, ne tiskajte glasovnic,« je predsednik državne volilne komisije (DVK) Anton Gašper Frantar včeraj opozoril direktorja služb DVK Dušana Vučka, ko je ta povzel, da morajo po pošti 19.000 praznih glasovnic v oddaljene države poslati že prihodnji teden.

Če bo ustavno sodišče danes prestavilo volitve na jesen, bo (DVK) takoj ustavila vse priprave na predčasne volitve, ki že nekaj časa potekajo. Če pa bo obveljala odločitev predsednika republike Boruta Pahorja in bodo predčasne volitve 13. julija, bo le še jutri mogoče zahtevati glasovanje po pošti iz tujine. DVK je do včeraj prejela krepko čez tisoč takšnih zahtev.

Ker bodo volitve med počitnicami, je DVK na Pahorjev predlog podaljšala delovni čas vseh predčasnih volišč, ki bodo v tednu pred volitvami zato odprta od 7. do 19. ure. Da bi olajšali glasovanje tistim, ki bodo na dopustu v tujini, pa bo volilna gradiva za glasovanje po pošti iz tujine tokrat izjemoma mogoče prevzeti tudi pri DVK. Razlaga, ki smo jo povzeli prejšnji teden, da bi lahko volivec glasovnico, ko jo prevzame v Ljubljani, tam tudi oddal na pošti, pa najbrž ne bo obveljala. Volivci iz obmejnih krajev Italije, ki glasujejo tako, da pošto oddajo na slovenski strani meje, kjer je ceneje, imajo v Italiji stalno bivališče in zanje je glasovanje po pošti ali na ambasadah edini način, da lahko volijo, zato lahko pošto pošljejo od koderkoli. Dokončno bo o tem, ali lahko tisti, ki bodo v času volitev začasno v tujini, pošto iz tujine oddali kar v Sloveniji, DVK odločala prihodnji teden.
-
Včeraj so uradno potrdili rezultate evropskih volitev, da bi državni zbor na izredni seji, ki se začne danes, lahko potrdil mandate osmim novim evropskim poslancem.