Ustavni sodniki danes o nepremičninskem zakonu

Začeli bodo z obravnavo zahtev za oceno ustavnosti zakona s predlogom za zadržanje zakona in prednostno obravnavo.

Objavljeno
23. januar 2014 11.40
Posodobljeno
23. januar 2014 12.27
Ustavno sodišče
M. V., notranja politika; Ni. Č., Delo.si
M. V., notranja politika; Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Ustavno sodišče bo na današnji seji med drugim obravnaval zahtevo za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine s predlogom za začasno zadržanje izvajanja zakona in prednostno obravnavo.

Doslej je bilo vloženih pet zahtev za ustavno presojo nepremičninskega davka; ustavno sporne pa so po besedah vlagateljev posamezni členi zakona, o katerih bo ustavno sodišče vsebinsko še odločalo.

Najprej o začasnem zadržanju

Ustavno sodišče bo danes obravnavalo štiri zahteve; iz skupine poslancev SDS, Mestne občine Koper, Združenja občin Slovenije in občine Rogašovci.

Vložene zahteve med drugim zadevajo domnevno kršitev načela zaupanja v pravno državo, pravice do enakosti pred zakonom, do pravnega varstva, do zasebne lastnine in do enakega varstva pravic ter načel, povezanih z avtonomnostjo lokalnih skupnosti. Združenje občin je tako, denimo, v zakonu prepoznalo kršitev vsaj osmih ustavnih norm, SDS s podporo poslancev narodnih skupnosti in vseh treh nepovezanih poslancev najmanj desetih.

Toda prva presoja ustavnih sodnikov ne bo vezana na vsebino zakona - največja opozicijska stranka celo predlaga, naj ustavni sodniki zakon v celoti razveljavijo - ampak na predloge za njegovo začasno zadržanje. Naj pa bi sodniki o ustavnosti zakona odločali absolutno prednostno.

Politično vroč primer

Zakon o davku na nepremičnine, ki nadomešča davek od premoženja, nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest in davek na nepremičnine večjih vrednosti, bo politično vroč primer, tako kot je bilo v preteklosti vprašanje dopustnosti referendumov pri pokojninski reformi, Slovenskem državnem holdingu in slabi banki.

Ustavno sodišče je v teh primerih odločilo različno, po mnenju dela javnosti je izhajalo bolj iz političnih kot ustavnopravnih premislekov.

Na dnevnem redu še:

• Ustavni sodniki bodo obravnavali tudi zahteve za presojo ustavnosti novele zakona o bančništvu. Ta je bila ena od podlag za izredne ukrepe Banke Slovenije za sanacijo bank, ki so vključevali razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in delnic bank ter državno dokapitalizacijo, poroča STA.

Ustavno sodišče je decembra zavrnilo predlog, da se do končne odločitve zadrži izvrševanje več členov te novele, saj da bi lahko zadržanje pomenilo hudo nestabilnost finančnega sistema, kar pretehta nad morebitnimi škodljivimi posledicami za pobudnike. Zadevo sicer obravnava absolutno prednostno, kar je predlagano tudi za nepremičninski davek.

• Na zahtevo Varuha človekovih pravic naj bi ustavno sodišče na seji ocenjevalo ustavnost dela zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

• Ustavnost zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pa bodo ustavni sodniki ocenjevali na pobudo upravnega sodišča.

• Na dnevnem redu so med drugim še zahteve sindikatov za oceno ustavnosti dela zakona za uravnoteženje javnih financ in dela zakona o načinu izplačila razlike plač zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah javnih uslužbencev.

***

• O čem vse bo presojala deveterica ustavnih sodnikov v primeru zakona o davku na nepremičnine, preberite v članku Na ustavnem sodišču že ta teden prvič o nepremičninskem zakonu.

Na Delu smo razvili aplikacijo, s pomočjo katere si lahko izračunate, kolikšen strošek bi lahko imeli s plačilom davka na nepremičnine.