Ustavno sodišče bo o razpisu volitev odločalo v sredo

Navala za glasovanje po pošti iz Dalmacije (še) ni. Sodniki predvidoma tudi o Janši v zadevi Patria.

Objavljeno
09. junij 2014 15.07
Posodobljeno
09. junij 2014 15.14
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Morda že v sredo zagotovo pa ta teden, bo ustavno sodišče sporočilo, ali bo predčasne parlamentarne volitve prestavilo na september, smo včeraj neuradno izvedeli. Priprave na volitve, ki jih je predsednik republike razpisal za 13. julij, pa že potekajo.

Državna volilna komisija (DVK) je doslej dobila okoli 1100 obvestil državljanov, ki bodo na dan volitev začasno v tujini, denimo na dopustu v Dalmaciji, da bi glasovali po pošti ali na ambasadah. Če ustavno sodišče ne bo poseglo v dogajanje, bo glasovanje po pošti mogoče zahtevati le še jutri, pojutrišnjem in četrtek.

Doslej število zahtev še ni bilo veliko. Na predčasnih volitvah pred tremi leti je po pošti glasovalo 1417 volivcev, ki so bili začasno v tujini, še 822 jih je glasovalo na ambasadah. Po ocenah DVK ni mogoče izključiti, da bodo do četrtka zasuti z zahtevami in se bo število morda še približalo 2239 pred tremi leti. Prejšnje predčasne parlamentarne volitve so bile posebne zaradi nadpovprečne udeležbe. Volilo je skupaj kar 1.121.573 volivcev ali 65,60 odstotka vseh. Na redne volitve 2008 je prišlo 1.070.523 volivcev ali slabih pet odstotkov manj. Leta 2004 se je volitev udeležilo celo manj kot milijon volivcev.

Ker je julijske volitve predsednik republike Borut Pahor razpisal v najkrajših rokih, da bi se izognil volitvam konec julija ali v začetku avgusta, ustavno sodišče niti ni imelo možnosti, da bi zadržalo postopke priprav na volitve. Možni sta le dve odločitvi: da se postopki nadaljujejo in bodo volitve 13. julija ali razveljavitev predsednikovega odloka in ponovitev postopkov, kar bi podaljšalo mandat vladi, ki opravlja tekoče posle in parlamentu, ki je razpuščen.

Če Pahorjevega odloka sodniki ne razveljavijo, bodo morale stranke do srede prihodnjega tedna vložiti liste kandidatov. Pred tremi leti je bilo kandidatov 1300. V vseh osmih enotah je liste vložilo 13 strank, še sedem samo v posameznih enotah. Nekatere med njimi, denimo TRS, so jih vložile povsod, a so bile kandidature v posamičnih enotah zavrnjene, ker so kršili pravila o obvezni zastopanosti spolov na listah. Stranka, ki ne kandidira v vseh osmih enotah, še nikoli ni dobila poslancev. Še dve volilni enoti sta rezervirani za volitve obeh predstavnikov narodnosti.

DVK bo danes potrjevala uradni rezultat evropskih volitev, v četrtek pa znova razpravljala o dilemah izvedbe predčasnih parlamentarnih volitev v času dopustov.

Prvič o pritožbi Janeza Janše

Na dnevnem redu seje ustavnega sodišča bo v sredo prvič tudi pritožba nekdanjega premiera Janeza Janše proti sodbi višjega sodišča v primeru Patria, po kateri bi moral zaradi korupcije za dve leti v zapor.