Ustavno sodišče danes o datumu volitev in Janezu Janši

Kdaj bomo volili, bo danes sporočilo ustavno sodišče. Prav tako bo odločalo o pritožbi Janeza Janše v zadevi Patria.

Objavljeno
11. junij 2014 13.22
Ustavno sodišče
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si

Ljubljana − Danes bo ustavno sodišče sporočilo, ali bomo imeli predčasne parlamentarne volitve julija ali ne.

Kot smo poročali, je julijske volitve predsednik republike Borut Pahor razpisal v najkrajših rokih, da bi se izognil volitvam konec julija ali v začetku avgusta, ustavno sodišče niti ni imelo možnosti, da bi zadržalo postopke priprav na volitve. Tri pobude za oceno ustavnosti odloka o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih državnozborskih volitev 13. julija so vložili Krščanski socialisti Slovenije in društvo Davkoplačevalci se ne damo, drugo skupina državljanov s prvopodpisano Spomenko Hribar, tretjo pa nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Možni sta le dve odločitvi: da se postopki nadaljujejo in bodo volitve 13. julija ali razveljavitev predsednikovega odloka in ponovitev postopkov, kar bi podaljšalo mandat vladi, ki opravlja tekoče posle in parlamentu, ki je razpuščen.

Če Pahorjevega odloka sodniki ne razveljavijo, bodo morale stranke do sredine prihodnjega tedna vložiti liste kandidatov. Pred tremi leti je bilo kandidatov 1300.

Sodišče tudi o Patrii

Na dnevnem redu seje ustavnega sodišča bo danes prvič tudi pritožba nekdanjega premiera Janeza Janše proti sodbi višjega sodišča v primeru Patria, po kateri bi moral zaradi korupcije za dve leti v zapor.

Sodbi ustavnega sodišča pričakujemo v popoldanskih urah.