V čast dolgoletnemu zavezništvu

Govorci opozorili na nastanek partnerstva v povojni Jugoslaviji in skupno zavezništvo v Natu.

Objavljeno
27. maj 2014 22.30
Odkritje spominske plošče- zavezništva slovenske in ameriške vojske v vojaškem parku Pivka. Levo Načelnik generalštaba Vedran Božič. senator Thomas Herkin , veleposlanik Joseph Mussomeli, minister Roman Jakič in poveljnik zračnih sil Frak
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Pivka – Poveljnik zračnih sil zveze Nato in poveljnik ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki general Frank Gorenc ter načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič sta v Parku vojaške zgodovine danes odkrila spominsko ploščo, posvečeno dolgemu vojaškemu sodelovanju Slovenije in ZDA.

Govorci so opozorili na ameriško podporo partizanski vojski, nastanek partnerstva v povojni Jugoslaviji in na skupno zavezništvo v Natu. »Slovenija je zanesljiv partner za stabilnost v Evropi in zunaj. To je dobro, ker bo prihodnost terjala še več sodelovanja,« je med drugim dejal general Frank Gorenc.

Veleposlanik ZDA Mateja Babič Stermecki je po dogodku novinarjem odgovoril, da štiri vlade v štirih letih niso nič dobrega za Slovenijo. »Na evropskih volitvah so desne stranke zmagale, če pa seštejete odstotke, vidite, da je Slovenija kot običajno spet razdeljena na pol. Če bodo volitve julija, se bojim, da spet ne bo prepričljivega zmagovalca, najslabše za Slovenijo pa bi bila še večja nestabilnost. Neumno je bilo, da je padla Pahorjeva vlada, da je padla Janševa vlada in noro je, da je padla vlada Bratuškove.«

Slovenija potrebuje obdobje stabilnosti, v katerem bi lahko rešila gospodarske in socialne probleme, je še dejal Mussomeli in dodal, da so Slovenci nadpovprečni – z izjemo politikov.