V Desusu bodo podprli Danila Türka

Neuradno smo izvedeli, da Janša ne želi razrešiti Jasniča, ker je menda zadovoljen z njegovim delom.

Objavljeno
11. september 2012 09.54
Posodobljeno
11. september 2012 09.54
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana - V vrhu Desusa so danes sklenili, da se bodo o položaju stranke v koaliciji in prihodnjem delovanju pogovorili na konvenciji okoli 10. novembra. Konvencijo so izsilili kritični pokrajinski odbori zaradi nezadovoljstva s predsednikom Desusa Karlom Erjavcem.

V neformalnih pogovorih s posameznimi člani vodstva Desusa je zaznati, da so v stranki zaskrbljeni zaradi nizke podpore v javnosti. Kot je znano, je Desusu začela padati podpora po vstopu v desnosredinsko koalicijo, drastično padanje pa se je začelo po neustreznem odzivu vodstva Desusa na zaplet z izobrazbo poslanca Ivana Simčiča in potem, ko je vlada začela odpirati ideološke teme, zaradi česar je bil Erjavec prisiljen prvič zagroziti z izhodom iz koalicije. Po burnem junijskem svetu Desusa so napovedovali, da bo konvencija stranke že septembra ali najkasneje oktobra, a se je vodstvo stranke odločilo za kasnejši datum - novembra. Na konvencijo bodo vabljeni vsi predsedniki občinskih odborov (teh je več kot 200), kjer bo lahko Erjavec s svojo ekipo prisluhnil utripu stranke.

Zlasti nezadovoljni so v dolenjskem pokrajinskem odboru, katerega predsednik Jože Jazbec se je zavzel za radikalno spremembo na vrhu stranke. Ali bo pobuda uspešna, v tem trenutku še ni mogoče presoditi, se pa kot možni naslednik že omenja Ljubo Jasnič, sicer generalni sekretar Desusa.

Janša ne da Jasniča

V povezavi z Jasničem je zanimiv zaplet o njegovem delovnem mestu v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Potem ko je Erjavec presodil, da se vodilni stranke premalo ukvarjajo s samo stranko, je sklenil imenovati novega generalnega sekretarja, ker da ima Jasnič zaradi narave dela v KPV premalo časa za delo s stranko. Tej interpretaciji se je svet Desusa uprl in dosegel, da Jasnič ostaja sekretar, a pod pogojem, da se odpove funkciji v KPV. Ta sklep bi moral stopiti v veljavo 1. septembra, a se do tedaj ni še nič zgodilo. Janša državnega sekretarja ni odpustil, kljub sklepu Desusa, tudi po pisni odpovedi ne, ki jo je Jasnič podal predsedniku vlade. Kot smo neuradno izvedeli, Janša ne želi razrešiti Jasniča, ker je menda zadovoljen z njegovim delom. Za zdaj Jasnič ostaja generalni sekretar Desusa in državni sekretar, kako bo ukrepala stranka oziroma njen predsednik Erjavec, danes niso razkril, o zapletu se na izvršnem odboru stranke kljub pričakovanjem niso pogovorili.

Desus za Türka

Je pa danes padla dokončna odločitev, da na novembrskih predsedniških volitvah podprejo sedanjega predsednika republike Danila Türka. V Desusu so od junija tehtali med podporo Türku in Borutu Pahorju. Glede te odločitve je bil Erjavec jasen: »Precenili smo, da je Türk bolj primeren kandidat za predsednika države, zato bi bilo dobro če ponovi mandat. V svojem mandatu se je obnesel.« Kot pomemben argument v prid Türka, ki ga  je navedel prvak Desusa, je še, da ga je stranka podprla že pred petimi leti.